2011. január 26., szerda

Csipkebogyó tea


Itt van ismét a hűvös idő. Remek alkalom a teázásra :) Mi egyébként is sokat teázunk, kedvencünk a menta, bodza, citromfű, hárs - mindent igyekszünk magunk gyűjteni. Nyáron hidegen isszuk, télen melegen. 
Mostanában rákaptunk a csipkebogyóra. Nagyon finom, és tele van C vitaminnal! 

A csipkebogyó tea serkenti az epeműködést, ezért jó a májbántalmak ellen és vizelethajtó is. Egyes vélemények szerint még a vesekövet is oldja. A csipkebogyó hatóanyaga a magvakban rejlik, ezért  összetört csipkebogyóból készítsük a teát: 10 percig főzzük. Hogy a benne levő C vitamin ne vesszen el, a csipkebogyót a forrás pillanatában szórjuk csak a vízbe. 
Napi 10 grammnyi csipkebogyó őrlemény (=leszedjük az első fagyok után a bokorról, majd kiszárítjuk és összetörjük, üvegbe tesszük.) fedezi a C vitamin szükségünket.:)  


1 megjegyzés:

  1. Szervusz Magdika!
    Én a leszedett csipkebogyót alapos mosás után, -nem szedem le a fekete csúcsát sem - összeturmikszolom kb 40fokos vízben és többször átszűrve mézzel isszuk. Tudtommal a csipkét csak áztani szokták, mert forrásban tönkre megy a c-vitamin. A vissza maradó magos résztis többször át lehet öblíteni és hozzá önteni a többi léhez. Jó teázást! Szántóné

    VálaszTörlés