2011. január 20., csütörtök

Frissen sült kenyér friss zakuszkával :)

Kenyér a nappaliban....? (Csak a fotó kedvéért:)
A mai ebédről (krumpli-sütőtök gombóc és spenót) sajnos nem készült fotó. Ha ugyanazt főzöm ismételten, majd lefotózom. Viszont a vacsoránkat még elcsíptem :) 
Egyrészt újfajta kenyeret sütöttem, másrészt friss zakuszka készült. A nyáron 30-40 üveg zakuszkát tettem el, de most nem azt bontottunk, hanem a mélyhűtőt próbálom kifogyasztani (nem kifagyasztani:), így előkerült belőle a nyáron eltett füstölt padlizsán, és nyersen, egészben eltett kápia paprika. (Piros, ropogós, finom).

Zakuszka:  

Kis olivaolajon a felengedett, kicsumázott paprikát megsütöttem a tepsiben, közben lilahagymát vágtam, vízen megdinszteltem, és a végén tettem bele olajat is. Majd a megsült paprikát felkockáztam, és a szintén kiengedett padlizsánnal együtt beletettem a hagymába. Egy kis nyáron eltett paradicsomlé is került hozzá, illetve kb. 2 gerezd fokhagyma, só, és az egészet botmixerrel összeturmixoltam. Adtam hozzá -mivel éppen bontva van- nyáron eltett erős pistát is. Még rotyogtattam, és készen is lett. 

A kenyérrecept á la Viki :)


Kétnaponta sütöm a kenyeret, így próbálok mindig újítani, ne unjunk rá. Ezt most Vikitől lestem el. 

3,5 csésze (váci:) kenyérliszt
2 csésze  teljes kiőrlésű liszt
kis só
kis méz
2,5 dkg élesztő
búzacsíra
búza korpa
búzasikér
2 ek olaj
kb. 1,5 csésze víz, amelyben krumplit főztünk
1 nagy krumpli

Most nem volt időm és kedvem dagasztani, várni, keleszteni, újradagasztani, így a kenyérsütőnk 8-as (1:30-as) programjába dobáltam bele ebben a sorrendben:

- langyos víz / fehér kenyérliszt+olaj / széttört krumpli / tk. liszt+korpa+csíra+búzasikér / tetején kis mélyedésbe élesztő / oldalra, a vízzel nem érintkező só, méz. 

Miután kivettem, egyszer átdagasztottam és beletettem a formába, kb. fél órát kelt a kandalló feletti polcon. Szépen feljött, majd kb. 1óra alatt megsült.

A vacsorát nyers zöldségekkel egészítettük ki, pl. ma 100 Ft-ért vettem a helyi piacon finom, zsenge magyar retket:) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése