2011. január 24., hétfő

Káposztafőzelék gabona-zöldség-dió fasírttal

A chili csak díszítés...:)
Tegnap olyan finom fasírtot ettünk rokonainknál, hogy eszembe jutott, már régen készítettem, pedig minden alapanyagunk megvan hozzá (hiszen mindig abból készül a fasírt, ami van itthon, néha köles az alapja, néha árpa, most éppen barna rizsből van több, ill. zöldségekből. Mivel a gabonához megy az olajos mag (együtt a legjobb, teljesértékű a szervezet számára), az nem is volt kérdés, hogy kerüljön-e bele.A káposzta nem újdonság, szép lassan ennünk kell, ha nem akarjuk, hogy megromoljon. Sajnos paradicsomosan egyikünk sem szereti, így csak "sima" főzelék készült belőle. 

A fasírt receptje:

Tegnap este feltettem egy fazékba vizet, amibe tettem barna rizst (kb.1 bögrényit), vegamixet, két répát, 3-4 rózsa karfiolt a mélyhűtőből, és elmentünk eközben egy nagyon sétálni. (Pár hónapja szinte minden nap sétálunk este, amikor időnk van egy nagyot a városban, olyan jó a friss levegő, a mozgás, és a beszélgetés:). Mire hazaértünk, minden megpuhult, lezártam, leszűrtem. Ma kora reggel pedig a répát és a karfiolt kiszedtem belőle, és kicsit összenyomtam villával, a rizsre kicsit rábotmixereztem. Eközben hagymát pároltam, majd amikor már üveges volt, tettem bele egy marék diót és a hagymával még hagytam kicsit pirulni, sülni. Ezután került rá olaj is. És beleöntöttem a rizsbe, hozzákevertem a megtört zöldségeket is. Tettem bele még fokhagymát, pirospaprikát, köménymagot, majorannát, petrezselyemzöldet, sót, búzakorpát, gabonakolbászt, zabpehelylisztet és egy áztatott, kinyomott (teljes kiőrlésű, pár napja itthon sült) zsemlét. Amikor jó, formázható, nem túl kemény, nem túl puha massza lett, beleforgattam morzsába, és olajozott tepsiben kisütöttem. 

Miközben sült, elkészült a főzelék is:

Feltettem főni a gyorsan legyalult káposztát sóval, köménymaggal, egy fej hagymával, 2 közepes fej felkockázott krumplival. Közben rántást készítettem (teljes kiőrlésű liszttel), a végén egy kis pirospaprikát tettem a rántásba, és amikor megfőtt a káposzta, belekevertem. Gyors, egyszerű étel. Reméljük, ebédvendégünknek is ízlik majd. :) 



2 megjegyzés:

  1. én kikísérleteztem egy olyan paradicsomos káposztát, amit mindegyikőtök szeretne! talán. lényeg, hogy a végén legyen behabarva őrölt földimogyoróval. (a mogyoróval való főzést Kenyában lestem el..) finom édes lesz tőle, és egészen más ízű és állagú, mint a menzás paradicsomos káposzta (foghagyma nem árt bele, és bazsalikom vagy oregánó vagy ilyesmi is ruccanjon.)

    VálaszTörlés
  2. En Kongoban talalkoztam a foldimogyoro fott etelbe emelesevel :), es jo otlet. Kiprobalom. Mert noha nem szeretjuk a paradicsomosat, eleg sok paradicsomlevet raktam el nyaron. Koszi az otletet:)

    VálaszTörlés