2011. január 14., péntek

Lasagne-palacsinta


Ilyen lett a végeredmény, recept kicsit lejjebb...:)
Tegnap este vegán zabpehelylisztes palacsintát sütöttem, mert szomszédunknak nagyon jól sikerült a hegedű vizsgája, és ezt  este egyik kedvencével, a(z almás-diós) palacsintával szerettem volna, ha "megünnepeljük". :)

Almás-diós vegán palacsinta
 De arra gondoltam, hogy sokat sütök, így másnap kora reggel munka előtt csak zöldséges "tölteléket" kell készítenem, és máris ebédre érkező vendégünket zöldséges-tofus rakott palacsintával várhatjuk. :) A zabpelyhes palacsinta nemcsak azért jó, mert kevésbé hízlal, hanem mert egészségesebb is :) És ha mindezt keverjük teljes kiőrlésű vagy hajdinaliszttel, még jobb hatást érünk el (az emésztésünkkel összefüggésben:). A zabpehely jól "összerántja" a tésztát, így tojást sem kell használnunk.  Olcsó zabpelyhet az Intersparban, vagy Lidl-ben is lehet kapni, és érdemes otthon megdarálni (kávédarálón), azaz nem   megvenni a kész, jó drága zabpehelylisztet. 

A vegán palacsinta tészta receptje (ebből 15-20 db lett):

kb. 20 dkg zabpehelyliszt
kb. 15 dkg fehér liszt,
kb. 5 dkb teljes kiőrlésű liszt,
víz, 
olaj,
só, 
kukoricatejpor. 
Mindezt betesszük egy tálba, ha van botmixerünk, mindegy a sorrend, mert azzal csomómentesre mixerezzük. :) Ha nincsen, akkor a lisztekhez folyamatosan adagoljuk a vizet, és habverővel keverjük. Amikor palacsinta állaga lesz (sűrűbb, de folyékony), akkor nekiállhatunk a sütésnek, nem fog szétesni vagy ragadni. Ha mégis, akkor olajat tegyünk még bele, ill. fehér lisztet.

És akkor a sós, rakott palacsinta (azaz "lasagne-palacsinta" recept):

Ez a hét a káposzta jegyében telt (egész jól bírtuk:), így ne rontsuk el az utolsó napot sem, gondoltam, és kevés vízen pároltam egy kis káposztát, majd kis olajat öntöttem rá. :) Emellett pörkölt alapot készítettem: kis vízen kb. 2 fej hagymát pároltam, végén került bele olaj is, pirospaprika, kömény, majoranna, só. És felöntöttem egy kis vízzel, majd beletettem, amit a mélyhűtőben találtam: kis brokkolit, kelmbimbót, kukoricát, és felkockázott répát, borsót. Amikor megpuhultak a zöldségek, teljes kiőrlésű lisztet összekevertem kb. 1 szétturmixolt füstölt tofuval, "habarást készítve", és ennek az ötödével besűrítettem a pörköltet. Végül borsikafüvet és fokhagymát is tettem hozzá. Majd vettem egy kerek jénait, kiolajoztam, és az aljára tettem egy kis dinsztelt káposztát, erre tettem egy palacsintát, arra jött egy sor zöldségpörkölt, majd  a habarás egyik része, olaj, majd újabb palacsinta, dinsztelt káposzta....és a legtetejére palacsinta került, majd a habarásból kimaradt "öntet" és olaj, kisütés után petrezselyem is került elő a mélyhűtőből. :) Egy kicsit már belekóstoltunk, és finom  lett :)
Szép hétvégét mindenkinek! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése