2011. január 19., szerda

Lencseleves nokedlivel

Ez a leves férjem kedvence. A lencsét egyébként is nagyon szeretjük, más formában is. Értékes hüvelyes, az egyik legjobb fehérjeforrás, ami egy vegetáriánus embernek nagy érték :). De emellett magas a rost, A, B1 vitaminok, vas, kálium, magnézium, folsav tartalma is. És ráadásul könnyebben emészthető, mint a többi hüvelyes, és sokkal gyorsabban is megfő, mint pl. a bab.  Előző este kiválogattam a lencsét. Nem kell beáztatni.
Ma is csak fél óra jutott a főzésre, de ez éppen elég volt :) Feltettem babérleveles, sós vízben főzni a lencsét. Ezután 1 fej hagymát pároltam, vízen, majd olajat öntöttem bele, és a karikára vágott répa, zeller, petrezselyem, krumpli került bele, némi pirospaprikával, köménnyel, majorannával, sóval, fokhagymával kicsit pirultak a zöldségek, de utána vízzel felöntöttem őket :). Amolyan jó sűrű zöldségpörköltet készítettem. Mire készen lett, a lencse is megpuhult. Így a zöldségpörkölthöz hozzáöntöttem a lencsét, a levével együtt. Kikevertem a nokdelit (zabpehelyliszt-teljes kiőrlésű liszt, fele-fele arányban, víz, só), és beleszaggattam a levesbe, és morzsoltam bele egy kis gabonakolbászt. Eközben rántás készítettem egy kis teljes kiőrlésű lisztből és olajból, amit beleszűrtem a levesbe (a rántás el is hagyható). A végén még hintettem bele zellerzöldet és petrezselyemzöldet, egyet forrt, és lezártam. Házi kenyérrel ettük. 
Másodikként házi tésztás krumplis tészta készült, amelyről sajnos nincsen fotó, de majd bepótlom, és leírom a receptet is. :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése