2011. január 21., péntek

Sütőtökös bundában sült füstölt tofu indián-és barnarizses rizottóval és babonéz-tartárral

A mamától kapott terítőn....:)
Hangzatos, pedig milyen egyszerű :) Ma végképp kb. 20 perc maradt a főzésre, de mivel vendéget várunk, nem lehetett csak egy főzeléket összedobni. Így született meg ez az ötlet.

A rizottó:

Kis vízben, köménnyel és sóval fűszerezve megpároltam az apróra vágott répát, borsót, és kaliforniai paprikát (ezek voltak a mélyhűtőben), a végén olajat tettem hozzá. Közben külön-külön vízben főztem az indiánrizst (ezt még régebben kaptuk, és nagyon szeretjük, ha találok elfogadható áron, fogok venni), és a barnarizst. Az elsőt nem kell sokáig főzni, az utóbbit kb. 40 percig, de nézzük, hogy puha-e már. (Én már előző este megfőztem, hogy végképp beleférjen a napomba:) Amikor a rizsek megfőttek, finoman összekevertem a puha, olajos zöldségekkel, és petrezselyemzölddel.
A barnarizs a legkönnyebben emészthető gabona. Lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Főbb élettani hatásai:


- jó hatással van fogyasztása keringési, emésztési bántalmak esetén
- kimerültség, fokozott stressz esetén,
- magas vérnyomás csökkentésére,
- hasmenés ellen, magas láz esetén,
- jótékony hatást gyakorol az egész bálcsatornára, nyugtatja és tisztítja,
- bőrbetegségeknél, hajhullás esetén is érdemes fogyasztani.,
- jótékonyan hat a vérzsír és vérkoleszterin szintre,
- segíti a veseműködést, gátolja a vesekőképződést,
- méregtelenít, segíti a salakanyagokat eltávolítani a szervezetből,
- az idegrendszerre nyugtató hatást gyakorol.
 Értékes B vitaminok vannak héjrétegében. Ezenkívül tartalmaz fehérjét, rostot, cinket, folsavat, E- és B vitamint, kalciumot.

A sütőtökös bundában sült füstölt tofu:


Kb. 2 hónapja kaptunk két jó nagy sütőtököt. azóta krémlevesbe, salátába, krumplipürébe, sütibe is rakom, de még mindig van belőle. Mivel a végét járja, eszembe jutott, hogy panírozáshoz tojás helyett fogom használni, hiszen összeturmixolva hasonló színű és állagú lesz, mint a tojás. Hát, így is tettem. Botmixerrel összezúztam, egy kis vízzel, sóval dúsítva. A tofut felvágtam, vízbe tettem, hogy "bírja a lisztet", majd teljes kiőrlésű lisztbe forgattam, utána jött a sütőtökös rész, majd morzsa. Sajnos szezámmagot még mindig nem kaptam, így azt nem tudtam a morzsába tenni.

A cékla-sütőtöksalátához csak a céklát és sütőtököt lereszeltem, lilahagymát tettem hozzá, és citromlevet, sót, köménymagot, olivaolajat. Majd öntöttem rá a titokzatos babonézből :) (A fotón nem ez a saláta szerepel, ott csak céklasaláta van.)

A babonézről és az abból készült salátáról később, sajnos már nincs idő befotózni, ill. a receptet leírni. 

Szép hétvégét kívánok mindenkinek! :)

4 megjegyzés:

  1. Érdekes, finom receptek, és nem is hanyagolod el a blogot, mindig találunk valami újdonságot, köszi!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Zsuzsi! Köszönöm a dícséretet! :)

    VálaszTörlés
  3. Zseniális ötlet a sütőtökös panír! Kipróbálom! :)

    VálaszTörlés
  4. Orulok neki. Annyit meg tovabbgondoltam, hogy esetleg kicsit meg lehet fozni a sutotokot, ugy teltebb es izletesebb lesz (en eddig nyersen turmixoltam). Ill. azt nem is irtam, hogy korpat is tettem bele. De ezt mindig rakok a panirba :)

    VálaszTörlés