2011. február 15., kedd

Almás-körtés-birsalmás quiche - a cukor nélküli, majdnem vegán sütemény

Csúnya, de nagyon finom :)
Már régóta (amióta Franciaországban laktam) szemezgetek a quiche nevezetű francia "lepénnyel". De a sütése mindig elmaradt. Tegnap este gondoltam, hogy mára sütök valamilyen süteményt. És azért ez jutott  ismét eszembe, mert a hétvégén Nellitől, férjem unokatestvérétől kölcsönkaptunk egy fantasztikus, angol süteményes könyvet. És ebben annyi pite, quiche-szerűség olvasható és látható, hogy alig tudok betelni vele:) Azért almás-birsalmás-körtés, mert ebből van nyersen és befőttben is. A recept végülis saját fejlesztésű, a könyv alapján. 
Majdnem vegán, de az öntetből sajnos nem tudom, hogy lehetne a tojást kispórolni. Ezen még gondolkodom-vagy ha valakinek van erre tippje, írjon nekem. (Sós quiche-t megoldom majd növényi tejszínnel és füstölt tofuval, de az édeset...nem tudom, esetleg tejszín+natúr tofu..)

De íme, a recept:

Tészta hozzávalói:

20 dkg liszt - fele durumliszt,
fél dl víz, 
fél dl olaj,
kis búzakorpa,
kis só. 

Töltelék:

3 nagy alma, 
1 üveg körtebefőtt,
1 üveg birsalmabefőtt,
1 marék darált dió.

Öntet:

1 tofu összeturmixolva,
3 egész tojás
kis méz

A tészta hozzávalóit összegyúrtam, majd 1 órára hűtőbe tettem. Eközben összevágtam az almát, körtét, birsalmát, fahéjat szórtam rá és elmosogattam, kiteregettem, lencsefőzeléket készítettem :) Kivettem a tésztát, kinyújtottam, betettem torta alakú, olajozott lisztezett tepsibe, és villával megbököttem, 10-15 percre kisebb lángon sütöttem - az lett volna az igazi, ha a tésztára sütőpapírt tettem volna és arra babot, vagy más "nehezéket". De így is jó volt, csak egy kicsit le kellett lapítani a tészta egy részét, mert felpuffadt. Ezután rátettem a gyümölcsöket, és az előre összekevert tojásos-mézes-tofut. Kb. 30 perc alatt kisütöttem. :) 

2 megjegyzés:

  1. Kedves Magdi!

    A quiche készítésénél az öntetbe kevert tojást az eredeti receptekben gondolom a "kocsonyás-pudingos" állag elérése érdekében keverik hozzá. "Vegánul" ez megoldható a TOFU kevés vízzel és valamilyen dióféle összeturmixolásával és megsütésével vagy a dióféle helyett lehet 1 evőkanál burgonykeményítőt is használni. De múltkor, amikor a Töltött kosárka nevű kis formákban sütött sütit csináltam csak mirelit feketeszedret és kesudiót turmixoltam össze, ezt töltöttem bele a kosárkákba és sütöttem meg tésztástul mindenestül. Nagyon jól megdermedt a töltelék, ami valószínűleg a kesu olaj és a gyümölcs pektin tartalmának kettőséből állt össze.
    Nagyon üde, szép és lendületes a blogod, csak gratulálni tudok hozzá! Így tovább!
    Nagy Zsuzsa

    VálaszTörlés
  2. Kedves Zsuzsa!

    Köszönöm! Az ötletet (kipróbálom) és a dicséretet is :)))

    VálaszTörlés