2011. március 2., szerda

Székelykáposzta búzahússal


Tegnap este a házi savanyítású káposztából szerettem volna készíteni valamit, legkézenfekvőbb a székelykáposzta volt, nagyon régen ettünk, ill. gyorsan elkészül, finom. Forrásba lévő sós, babérleveles vízbe tettem a savanyú káposztát (kb. fél kg-ot), és majdnem puhára főztem. Közben pörköltalapot készítettem: két hagymát pároltam, majd tettem bele olajat, köményt, gabonakolbászt és házi Erős Pistát, pirospaprikát és még egy kis vizet. Erre tettem a majdnem puha káposztát, és összefőztem. Közben búzasikérből elkészítettem a búzahúst: negyed csomag (kb. 150 gr) búzasikért összekevertem házi vegetával, annyi vízzel, amennyit felvett, gumis massza lett belőle. Ezt négy fele vágtam, és forrásban lévő, vegamix-es vízbe dobtam, amikor a "labdák" feljöttek a víz tetejére, még 2-3 percet főztem, majd kivettem, apró szeletekre vágtam, és visszatettem főni, kb. 10 percig. Így elkészült a búzahús, aminek szintén pörköltes alapot készítettem, felkockáztam és a pörkölt alapon megfuttattam, majd beleöntöttem a káposztába, egyet "rottyantottam", és kis növényi tejfölt kevertem bele. 

4 megjegyzés:

  1. Ez nagyon finom lehetett! Köszönöm a receptet! P.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm :) Finom volt nagyon, férjem is megjegyezte, hogy készítsek többször.:) Ez tipikusan az az étel, amit elfelejtek egy ideig (mondjuk fél évig) készíteni, és amikor ismét ezt esszük, akkor rácsodálkozunk, mennyire jó dolog :)

    VálaszTörlés
  3. A búzahús készítése miatt jöttem, jól sikerült. Nem vagyunk vegák, de kicsit elég a húsokból (ami amúgy se sok)...

    VálaszTörlés
  4. Orulok neki :) Szoktam olvasgatni a blogot :); orulok, ha eleg a husokbol :)

    VálaszTörlés