2011. május 23., hétfő

Spenótos-ajváros-fekete olivás lepény tzatzikivel

A kinézete bizarr, de az íze finom :)
Anyósomtól kaptunk hétvégén friss, házi spenótot, így ma spenótos lepény készült, kicsit ezzel-azzal megspékelve. :) Valamikor készítettem ajvárral és spenóttal rakott krumplit, hihetetlenül finom lett, ezért gondoltam, az ajvár most sem fogja "bántani" az ételt. :) 

A tészta így készült:

25 dkg teljes kiőrlésű lisztet, 
25 dkg finomlisztet, 
3 dkg élesztőt, 
kevés méz,
0,5 dl olívaolajat, 
2,5 dl vizet,
sót kevertem össze, dagasztottam, majd kelesztettem, kb. 1 órát.

(A dagasztáshoz az élesztőt kevés langyos, mézes vízben felfuttattam, addig a többi alapanyagot összekevertem, egybeöntöttem, és dagasztottam). 

A szószhoz kb. 1 kg friss spenótot gőz fölött nagyon kevés ideig (kb. 1-2 perc) puhítottam, majd rusztikusra összeturmixoltam, tettem bele kukoricatejet, sót, fokhagymát és teljes kiőrlésű lisztet. Egyet rottyantottam még, és lezártam.

Az ajvárhoz olívaolajjal kikentem egy tepsit, és sokfajta paprikát (fagyasztott kápiát, illetve kaliforniait, tv-t) összevágva beletettem, megsütöttem, majd megsóztam és összebotmixereztem. (Ezt is el lehet rakni télire is, de meg is lehet venni készen:)

A megkelt tésztát olajozott-lisztezett tepsibe tettem, majd rákentem az ajvárt, felvágott olívabogyót, majd a spenótot, kis szezámmal megszórtam, és előmelegített sütőben megsütöttem.

Szójamajonézes tzatzikivel fogyasztottuk, amihez egy uborkát megmostam, lereszeltem, majd besóztam, kinyomkodtam, kaprot tettem hozzá, egy kis citromlevet és szójamajonézt.



2 megjegyzés:

  1. A kép most is jó, és a tárgya is étvágygerjesztő.
    :)

    VálaszTörlés
  2. :) Koszonjuk. Az illata es ize nem jon at a kepen. :(

    VálaszTörlés