2011. augusztus 24., szerda

Simit, azaz török perec

Eliftől lestem a receptet. Először a receptes könyvbe készítettem, és ott úgy megízlett, hogy hazajőve ismét megsütöttem. Megint nagyon jól sikerült, így arra gyanakszom, hogy a recept tökéletes :) 

Hozzávalók:

1 kg liszt (nálam fele teljes kiőrlésű, fele finomliszt),
só,
2,5 dkg élesztő,
kis méz,
4 dl víz,
1/2 dl olaj,
sok-sok szezámmag

Elkészítés:

Mézes vízben felfuttatjuk az élesztőt, majd összekeverjük a liszteket, sót, hozzáadjuk az élesztőt. Amíg kel (nálam kb.1-1,5 óra), addig megfőzzük az ebédet, ill. megpirítjuk a szezámmagot. 
Ezután jön a formázás: kinyújtom a tésztát, csíkokat formálok, megszórom szezámmal, majd megcsavarom őket (két végüknél), és utána összeillesztem a két végét, még kevés csavarás közepette :) (Nem tudom, mennyire érthető:). Az igazán profik még megkenik pekmezzel (én szőlő híján most csak mézes vízzel kentem), és ezt követően is megforgattam a szezámmagban. Majd kisütöttem. Gyorsan elfogyott :) 

2 megjegyzés:

  1. Szia Magdi!
    Szoktatok mustot csinálni? Mivel tartósítod? Köszi, hogyha válaszolsz!
    Eszter

    VálaszTörlés
  2. Szia! Szoktunk, ketfele modon: 1. felfozom, es folia es kupak koze teszek Natrium-benzonatot, 2. leturmixolom, es frissen, nyersen muanyag uvegbe + melyhutobe teszem. Egyik sem tuti megoldas, szoval az idei elteves elott meg utanaolvasok (plane, hogy mar tele van a melyhutoladank:) Te hogy szoktad?

    VálaszTörlés