2011. szeptember 27., kedd

Itt van az ősz...vagy legalábbis a körte-és szőlőszezon

Békés megyében, kedves rokonainknál jártunk a hétvégén, sok finomságot befőztünk (zakuszka, paradicsom), ill."szüreteltünk": hoztunk magunkkal friss mákot, szőlőt, körtét, padlizsánt, paprikát, káposztát, paradicsomot, és még sok minden finomságot...Így ezekből készülnek a következő hetek ételei :) Ma reggelre kölesgombócot készítettem, mákkal, szőlőlekvárral. Előtte frissen préselt alma- és körtelevet ittunk...Hmmm, jól indult ez a nap is :)
A kölest kb. kétszeres vízben kevés mazsolával megfőztem. A végén kevertem bele bio csicsókasűrítményt, melyet ismerősünk szabadalmaztatott, és forgalmaz. Ez azért jó nagyon, mert cukor, méz helyett tökéletes édesítőszer, azzal a különbséggel, hogy egészséges. :) Ezután darált mákot, citromhéjat, vaníliát is kevertem hozzá, majd amikor kihűlt (és megdermedt), gombócokat formáltam, mákban meghempergettem, és friss szőlőöntettel ettük (meg sok friss, nyers almával, körtével, szőlővel:). A szőlőöntet egyszerűen készült: 1 fürt szőlőszemet betettem edénybe, kissé szétnyomkodtam, ill. egy kevés vega-gélt tettem hozzá, és kb. 5 perc alatt összefőztem. 

2 megjegyzés:

  1. Szia Magdi!
    Nagyon tetszik ez a recept ki fogom próbálni!
    A bio csicsókasűrítmény is nagyon jó lehet, ahogy tudom beszerzem!

    VálaszTörlés
  2. Szia! Nekunk izlett, szerintem izleni fog nektek is :) Erdemes a csicsokasuritmenyt beszerezni, nagyon jokat mondott rola az ismerosom - cukorbetegeknek pl. kivalo.

    VálaszTörlés