2011. október 5., szerda

Birsalmás-mákos papucs

Itt van egy újabb idénygyümölcs, a birsalma. :) Nagyon szeretjük! Így tegnap este készült is sütemény belőle.

A tészta élesztős lett volna, de sajnos amikor mindent összekészítettem, láttam, hogy éppen nincsen élesztő itthon. :( Így helyette a mélyhűtőből vettem ki tk. leveles tésztát (ennek a kiváltásán dolgozom már, vaj helyett kókuszolaj szerepel a terveim között, még nem volt időm kísérletezni).

Szóval amíg kiolvadt a tészta, mákot daráltam, majd kukoricatejjel és barna cukorral, citromhéjjal sűrűre főztem. Közben birsalmát szeleteltem (héjastul!). A tésztát kinyújtottam, majd kis kockákat vágtam belőle, a kockák közepére tettem alulra birsalmát, majd a mákos masszából, ill. és két részről felhajtottam a tésztát. Olaj, méz és és kurkuma keverékével kentem meg, a sütik két végeire is tettem birsalmát. Kb.20 perc alatt közepes lángon sült ki. 
(Sajnos adagokat most sem mértem, bocsánat)

2 megjegyzés:

  1. Szia! :)

    Szerintem megoldható kókuszzsírból is. Már ha egyre gondolunk. Amit én ismerek, azt ha hidegre rakod megszilárdul. Nem tudom, hogy te milyen reci alapján készíted a tésztát, nálam van egy vajas rész és egy előtészta. Na, egyedül szerintem annyi a kérdéses, hogy a vajas részt össze tudod-e dolgozni a liszttel. Lehet buta gondolat, de úgy is meglehetne próbálni, hogy felolvasztod a kókuszzsírt, belekevered a lisztet, aztán egy szögletes műanyag edényben kihűtöd. Ezután egyből lehet vele dolgozni...

    Amúgy te milyen arányban használtál tk lisztet? A múltkor én is megpróbálkoztam vele, az elején úgy tűnt, hogy hú ez sok lesz (színe, szaga alapján), de végül még majdnem kevés is lett (szerintem egy keveset elbírt volna még) 200 g tk liszt-300 g fehér arányban csináltam.

    Még egy kérdés, és eldugulok :) Ez a mézes megoldás...ilyenkor rákaramellizálódik a méz a sütire? És mennyire van intenzív méz íze? Mert magában nem nagyon szeretem a mézet, de kipróbálnám, ha nem túl "mézízű".

    Köszi! ;)

    VálaszTörlés
  2. Szia! Igen, arra a kokuszolajra gondoltam, ami megszilárdul. Minimum fele-fele a liszt nalam (de a vegan vajas teszta meg csak gondolatban szuletett meg:), amit nalad lattam, abbol kiindulva (nagyon jo a magvas csavartod:). Szerintem nagyon finom a sutin a mez, ill. fenyes lesz tole, tulajdonkepp nem sok mez van az olajban, csak egy keves, igy epp csak fenyesiti, de nem lesz az ize mezes. :)

    VálaszTörlés