2011. december 14., szerda

Zakuszkás-szezámos csiga

Tegnap este sikerült a "számunkra tökéletes vegán flódni"-t előállítanom:)), és ha már élesztővel dolgoztam, többet futtattam fel. Megérte, ezentúl gyakran készítem majd ezt a a csemegét, akár édesen, akár sósan. 

Hozzávalók

1/2 kg liszt (nálam most 1/2 fehér tönkölyliszt 1/2 durumliszt)
1/2 dl olaj
1/4 liter víz
2 dkg élesztő
só,
1/2 ek. méz
--
zakuszka, szezámmag

Elkészítés

Az élesztőt felfuttattam a mézes vízben (kb. 1/2 dl-nyi vízben), közben a liszteket, vizet sót egy tálba szórtam/öntöttem, majd hozzáöntöttem a felfutott élesztőt, sót, olajat és konyhai robotgéppel 5-10 percig dagasztottam. Ezt követően 1 órára hűtőbe tettem. Majd elővettem, kinyújtottam, megkentem zakuszkával, megszórtam szezámmaggal, és mint a bejglit feltekertem. Ezután kis karikákat vágtam belőle, amelyeket lefektettem, és olajozott-lisztezett tepsibe téve még kb. 1 órát kelesztettem (amíg a flódni sült), majd oldalaikat olajjal megkentem, tetejüket megszórtam szezámmaggal, és közepes lángon kisütöttem, kb. 20-30 perc alatt. Olcsó, de különleges, nehéz elrontani és még nagyon finom is :) Legközelebb tofut is fogok bele csempészni, ill. pizzás csigát is készítek majd stb. :) 

3 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jól néz ki, kipróbálom, a gyerekeknek tízóraira. R.

    VálaszTörlés
  2. Köszi. Sajnos nekem eszembe sem jutott volna, de fantasztikus ötlet.

    VálaszTörlés
  3. Sósat még sosem készítettem, tegnap is karobos-diós sült, de egyszer ideje lenne kipróbálni.

    VálaszTörlés