2012. április 10., kedd

Medvehagymás kifli

Nem tudom megígérni, hogy egy darabig nem lesz több medvehagyma és kifli sem a blogon, mert nagyon szeretjük a medvehagymát, de a kiflit is, mindenféleképp.:-) A mainál egy remek ötletet is felhasználtam, amit Rékától kaptam hétvégén. :-)

Hozzávalók:

1 bögre finomliszt
1 bögre durumliszt
2 bögre  teljes kiőrlésű liszt
kb.1,5 bögre növényi tej 
4 dkg élesztő
1 ek. nyírfacukor

lenmagpehely
5-6 szál medvehagyma
1-2 ek. olaj
és 1 csapott tk.aszkorbinsav (C-vitamin)

Elkészítés:

Kb. 0,5 dl vízbe beletesszük a nyírfacukrot, és megmelegítjük. Ebben  futtatjuk fel az élesztőt. Közben a liszteket összekeverjük, hozzáöntjük a növényi tejet, és a felfutott élesztőt, ill. Réka tanácsára aszkorbinsavat, ez a kelést segíti.  Sózzuk, lenmagpelyhet is hozzáadjuk és kb. 5-10 percig dagasztjuk. Ekkor adjuk hozzá a felvágott medvehagymát is.  1 órát meleg helyen kelesztjük (döbbenetes volt az szkorbinsav hatása: valóban pikk-pakk óriási kelt a tészta, és nagyon jó állagú lett). Majd kétfele szedjük, az egyik felét kör alakúra kinyújtjuk és megkenjük olajjal. A tészta másik részét is kinyújtjuk és rárakjuk az első, olajos részére. Majd 16 szeletet vágunk, és vastagabb felétől feltekerjük. Olajjal megkenjük. Olajozott, lisztezett tepsibe tesszük, majd 20 percig letakarva is kelesztjük. Sütőbe téve a legalsó fokon is kelesztjük, kb. 20 percet, majd közepes lángon kb. 30 perc alatt kisütjük.

6 megjegyzés:

  1. Ezt az aszkorbinsavas trükköt én is kipróbálom, de jó ötlet! A.

    VálaszTörlés
  2. En is orultem az otletnek! :-) A mai adagba is tettem (most tokmagos kiflik sultek) es nagyon-nagyon jo lett ismet a teszta :-)

    VálaszTörlés
  3. Kedves Magdi!
    Nagyon szeretem a blogodat, már több recepttel szemezek (bár eddig még csak egyet valósítottam meg - a medvehagymás burgonyakroketteket -, és meg kell mondanom, nagyon ízlett anyukáméknak is, pedig ők - amióta vega vagyok - kifejezetten húsevőnek tartják magukat..:))

    Igazából ami miatt írok.. Meg szeretném kérdezni, hogy a liszt, amit használsz, azt hol veszed? (Az egyik recept megjegyzései között olvastam, de nem találom.) Esetleg tudnál tanácsot adni, hogy Budapesten hol lehet olcsón (nem feltétlenül csak teljes kiőrlésű) lisztet venni? Én az Első Malom- és Sütőipari Zrt-t találtam, ami budapesti, de nem hiszem, hogy csak nekik van Budapesten boltjuk...

    A választ előre is köszi, és sok sikert!
    Bori, egy "ifjú vega" :)

    VálaszTörlés
  4. Szia! Koszonom a dicseretet, remelem, hasznos lesz meg szamodra a blog. En is malomban veszem a lisztet, a Vaci Malomban, 135 Ft egy kg teljes kiőrlésű. Vagy tobbszor aposomek ultetnek buzat,es aratas utan malommal orlunk magunknak, az meg olcsobb (30-40 ft kiloja). Erdemes, ha pesti vagy, a pesti malmokat vegighivni, mennyiert es milyen kiszerelesben adjak. A vaciak 5 kg-osban. Ha gondolod, osszefuthatunk a Nyugatinal, amikor eppen bent leszek, es tudok neked itt venni es vinni 5 kg-ot. M.

    VálaszTörlés
  5. Ú, azt nagyon megköszönném, ha tudnál nekem behozni! Mikor jössz be előreláthatólag? És még annyi lenne a kérdésem, hogy a fehér tönkölyliszt is annyiba kerül kilója, mint a teljeskiőrlésű?

    Köszi, Bori

    VálaszTörlés
  6. Sajnos meg nem tudom, mikor megyek. Feher tonkolyliszt tudtommal nincsen a Vaci Malomban.

    VálaszTörlés