2012. április 14., szombat

Rakott zöldbab

Ez a rakott étel volt a tegnapi és mai ebédünk, mivel megfáztam, én rozmaringolajos-fokhagymás céklasalátával ettem. Ezt nem volt idő lefotózni, pedig nagyon finom lett. De kárpótlásul a főétel receptje:

Hozzávalók- egy közepes jénaihoz:

1/2 kg zöldbab
15 dkg barna rizs
1 üveg lecsó
kevés gabonakolbász
1 fej vöröshagyma

só, kapor, olívaolaj
--
1 natúr tofu 
1 tk. citrom
1 ek. sörélesztőpehely
víz
1-2 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

A zöldbabot sós vízben megfőzzük és lecsöpögtetjük. A rizst is a szokott módon kifőzzük: olaj nélküli serpenyőben pirítjuk, majd amikor megpirult, felengedjük annyi vízzel, ami duplán ellepi (szemmel nézzük, dl-t nem tudok). Amikor elkezd ismét forrni, akkor 5-8 percet forraljuk, fedő alatt, majd dunsztba téve 30-40 percig puhítjuk. Puha, pergő szemű rizst kapunk ezzel a módszerrel. Miközben puhul, a lecsót elkészítjük: kevés vízen az apróra vágott hagymát megpároljuk, majd beleöntjük a lecsót (nekünk házi, az utolsó üveg), és gabonakolbásszal ízesítjük még. Lezárjuk. 
Ezután jön a pakolás: egy jénait kiolajozunk, majd beletesszük a zöldbab felét, megszórjuk összevágott kaporral. Erre rátesszük az egész barna rizst, majd meglocsoljuk a lecsóval. Végül ismét zöldbab és kapor következik. A legtetejére tofu-tejfölt öntöttem: egy natúr tofut kevés sóval, citromlével, sörélesztőpehellyel és fokhagymával, no meg vízzel összeturmixoltam. A legtetejét olajjal meglocsoljuk, és kb. 30perc alatt összesütjük. Nagyon finom!

5 megjegyzés:

  1. Mindent szeretek ami benne van, biztosan nagyon finom. A céklasaláta nyers volt?
    Jobbulást!

    VálaszTörlés
  2. Igen, nyers volt: lereszeltem a meghámozott céklát, besóztam, majd kinyomkodtam, megszórtam köménymaggal, tettem hozzá lilahagymát, és egy kis fokhagymát és rozmaringolajjal meglocsoltam. Hihetetlenül finom volt (jó sima olívaolaj+rozmaringgal is). Köszönöm, már jobban vagyok:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen az ilyen "egyszerűeket" szeretem én is. Vidám napot.

      Törlés
  3. Nagyon klassz! Imádom a rakott zöldbabot, igaz vega formában még nem próbáltam....

    VálaszTörlés
  4. Nagyon finom is volt, csak a foto nem sikerult, mert masodik nap volt ido csak fotozni :-). Nagyon orulok, hogy "atneztel" a blogomra, szep hetet! :-)

    VálaszTörlés