2012. május 23., szerda

Burgonyás tönkölykenyér

Nagyon finom kenyér receptje alakult ki valamelyik nap a konyhámban. :-) A tönkölykenyér tömör szokott lenni, könnyebben szárad, de most a burgonya miatt sokáig puha volt. :-)

Hozzávalók:

1,5 bögre tönkölyliszt
0,5 bögre teljes kiőrlésű liszt
1 bögre durumliszt
1 bögre finomliszt
2 közepes burgonya
1 bögre víz
3 dkg élesztő
1 ek. méz


Elkészítés:

Hagyományos módon kevés langyos-mézes vízben az élesztőt felfuttatjuk.  A burgonyát héjában megfőzzük és kihűtjük, meghámozzuk, összetörjük. A liszteket összekeverjük, hozzáadjuk a burgonyát, a felfutott élesztőt és a vizet. 5-10 percig dagasztógéppel bedagasztjuk. 1 órát meleg helyen kelesztjük, majd olajozott, lisztezett formába tesszük, és még 30 percig kelesztjük. Vízzel megkenjük. A sütőt a legalacsonyabb fokára állítva betesszük újabb 20 percig kelni, majd közepes lángon 40-50 perc alatt kisütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése