2012. május 20., vasárnap

Vegán, tönköly mákos pite

Van még egy kiló tavalyi mákunk, és mivel nagyon kívántam is, tegnap este abból készítettem süteményt. Nagyon finom lett, igazán örülök, hogy így sikerült, mert azért a pitét valljuk be, vajjal, tojással és finomliszttel könnyebben el tudjuk képzelni, mint olajjal és tönköly liszttel. De finom omlós, puha lett.

Hozzávalók:

30 dkg finomliszt
10 dkg teljes kiőrlésű liszt
10 dkg tönkölyliszt
1 tk. Arm@Hammer szódabikarbóna (v. hagyományos szódabikarbóna)
1 ek. foszfátmentes sütőpor
1 dl extra szűz olívaolaj
10 dkg nyírfacukor
kb. 1-2 dl víz 

3/4 kg mák
10 dkg nyírfacukor
2 marék jumbo mazsola
1citrom héja
1 vanília
kb.2-3 dl vaníliás szójatej
2 ek.búzadara
4 ek. csipkebogyólekvár (v. valamilyen házi pikáns lekvár)

Elkészítés:

A liszteket és a nyírfacukrot összeöntjük, hozzáadjuk a szódát és a sütőport. Kimérjük az olajat, beleöntjük. Majd annyi vízzel hígítjuk, hogy rugalmas pitetésztát kapjunk. Félretesszük, kissé pihenni, eközben elkészítjük a tölteléket: a mákot megdaráljuk, a jumbo mazsolákat felvágjuk (mostanában ezt használunk: rendkívül finom és zamatos mazsolafajta, csak úgy magában is élvezetes csemege) és beletesszük. Kikeverjük forró vízzel a vaníliás tejport, és beleöntjük. Vaníliával, lekvárral, nyírfacukorral ízesítjük. Majd búzadarát adunk hozzá és addig főzzük, amíg a mák be nem sűrűsödik. 
Egy olajozott, lisztezett tepsibe belesimítjuk a tészta felét, erre rákenjük a mákos tölteléket, majd befedjük a tészta másik felével. Vízzel hígított csipkelekvárral (v. barackkal) kenjük meg, ez szép színt ad neki (tojássárga helyett), és még csillogó is lesz :-) Közepes lángon, kb. 30 perc alatt kisütjük. A tetejét kávédarálón őrölt nyírfacukorral szórtuk meg.

1 megjegyzés:

  1. Így még nem készítettem mákot, hogy összefőztem a tölteléket, de biztosan finom.

    VálaszTörlés