2012. július 10., kedd

Ribizlis csodasüti :-)

Ezt a receptet A nyár ízei szakácskönyvből készítettem el, ill. Nagy Zsuzsától tanultam, ő a recept szerzője :-). Hétvégén elkészítettem, és pár óra alatt elfogyott, noha elkaptunk valami csúnya vírust, így már akkor sem volt étvágyunk. Szóval, itt a ribizli-, málnaszezon, így mindenkit bátorítok, próbálja ki! De biztosan más gyümölcsökkel is finom.

Hozzávalók:

A piskótához:

30 dkg finomliszt
20 dkg teljes kiőrlésű tömkölyliszt
1 púpozott tk. Arm&Hammer szódabikarbóna
20-25 dkg nyírfacukor
2 kisebb citrom reszelt héja és leve
1 kk. vaníliapor
5 dl  szójatej

A „csokikrémhez”:
2 dl víz
2 dl natúr tahini
6-8 ek. méz
2 ek. karobpor 


A ribizlipéphez:
60 dkg piros ribizli
10 dkg nyírfacukor 

Elkészítés:

A piskóta készítéséhez először összekeverjük a száraz alapanyagokat, majd hozzáadjuk a szójatejet, a citromlevet és az olívaolajat, kézi robotgéppel alaposan összedolgozzuk. Majd öntsük egy sütőpapírral kibélelt, és süssük meg 180 fokon 20-25 perc alatt. A kész piskótát hagyjuk kihűlni.
A ribizlit leszemezzük, megmossuk. A kávédarálón porrá őrölt nyírfacukrot, és a száraz ribizliszemeket egy mély tálban kézzel törjük össze darabosra. A „csokikrém” hozzávalóit kelyhes turmixban keverjük el krémesre (kevés vizet adhatunk még hozzá, ha a gép igényli). A piskótát vágjuk fel vízszintesen 3 egyforma vastag lapra. Az alsó és a középső lapot kenjünk meg először „csokikrémmel”, utána ribizlipéppel, majd tegyük egymásra a 3 lapot. A torta tetejét és oldalát vonjuk be „csokikrémmel”. Tegyük hűtőbe legalább 1 órára.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése