2012. augusztus 14., kedd

Diószalámi

Több olvasómnak is ígértem diókolbász receptet, ill. hétvégén férjem egyik nagynénje készített ilyen kolbászt nekünk, ami gyorsan elfogyott és hmmmm, mély nyomokat hagyott bennünk. Így tegnap este nem maradt más hátra,  gyártottam pár rúddal itthonra is. Remélem, jól írom le a receptet, emlékezetből, hogy mit is tettem bele.

Hozzávalók:

50 dkg pucolt dió
5 ek. búzadara
2 ek. lenmagpehely
víz
1-2 fej fokhagyma (mérettől függően)
2 ek. pirospaprika
kicsi só, vegamix
kb. 30 dkg füstölt tofu
2-3 tk. majoránna
2 tk.őrölt kömény
2-3 evőkanál 100% extra szűz olívaolaj
1 szelet teljes kiőrlésű kenyér

Elkészítés:

A diót megdaráljuk. A tofut összebotmixerezzük. A kenyeret vízbe áztatjuk. Fokhagymát megpucoljuk. A lenmagpelyhet vízbe áztatjuk. Majd egy tálba tesszük a tofut, kinyomkodott kenyeret, diót, búzadarát, a víz+lenmagpelyhet, és a fűszereket. Rengeteg fokhagymát nyomunk hozzá. Ha szükséges, vizet adhatunk hozzá (nem akar összeállni). A masszát kb. 30 percig állni hagyjuk. Majd kis rudakat formálunk, melyeket alufóliába csomagolunk. Olajozott tepsibe tesszük, és közepes lángon kb. 20-30 percig sütjük, közben "rázogatjuk" a tepsit. Majd kicsomagoljuk őket, és így is sütjük. Feltétként is nagyon finom, főzelékek mellé, de szendvicsre is kiváló.

10 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jol nez ki! Mindenkepp kiprobaljuk.

    VálaszTörlés
  2. Remelem, jol sikerul majd. Lehet tojassal es fustolt sajttal is kesziteni, csak a mi gyomrunk nem birja annyira.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ma kiprobaltam, finom lett es jo sok, de az allaga nem stimmel. Sokkal inkabb morzsolodik mint ami a kepen lathato. A folia levetel utan elvileg mennyit kell sutni? En probaltam minel tobbet, hogy egyben maradjon, de igy se lett tokeletes, nem tudom miert.

      Törlés
    2. Sajnalom. En sem tudom, mi lehetett a baj. Ha morzsalekos, erdemes vizet tenni bele meg pluszban. Kicsit allni hagyni is erdemes sutes elott.

      Törlés
  3. Irtó jól is néz ki és nagyon jól hangzik. Ezt is ki fogom próbálni, ahogyan már egy pár dolgot innen Tőletek. Volt, amit a blogomban közzé is tettem, természetesen hivatkozva Rád (a blogra). Volt olyan recept, amin változtattam egy kicsit. Köszönöm őket! ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-) Igen, olvastam, kedves toled; ill. orulok, ha van hasznalhato otlet szamodra is a blogon! :-)

      Törlés
  4. Szombaton pont ilyet kaptunk ebédre a békésiektől. Finom volt. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet, hogy ferjem nagynenje keszitette? A csaladban o ennek a mestere, es szokott vinni ide-oda. :-)

      Törlés
  5. Kipróbáltam, és nekem szuperül összeállt, nem tudom Dannak mi lehetett a probléma... szóval köszi a receptet :) (a blogon forrásként megjelöltelek)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Orulok neki, ha sikerult es izlett. :)Szepek a fotok :)

      Törlés