2012. szeptember 21., péntek

Kardamomos-karobos csigák

Ma gabonakávé és szőlő kíséretében ezt reggeliztük. Tulajdonképp tegnap este sütöttem kenyeret ugyanebből a tésztából, ill. virslis rudakat és ilyen csigákat is (férjemnek elindult az egyetem, és tegnap + ma volt konzultációs napja, ilyenkor egész nap a suliban van, ezért készítek nem csak szendvicseket, hanem különböző péksüteményeket is neki.

Hozzávalók:

30 dkg teljes kiőrlésű liszt
15 dkg finomliszt
2,5 dkg élesztő
2,5 dl víz
0,75 dl 100% extra szűz olívaolaj 
1 csipet só
3-4 ek. nyírfacukor 
1/2 citrom héja
--
6 ek. 100% extra szűz olívaolaj 
2 ek. karob
1 tk. kardamom
1 marék összevágott jumbo mazsola
3 ek. nyírfacukor

Elkészítés:

Nagyon egyszerű az elkészítése. Az élesztőt felfuttatjuk. A tészta többi hozzávalóját összekeverjük és bedagasztjuk. Letakarva 1 órán át kelesztjük. Majd egy lisztezett deszkán kinyújtjuk (kb. 0,5 cm vastagságúra), és 5 cm széles sorokat vágunk. Minden sort megkenünk olajjal, majd megszórjuk (jó alaposan) az előre összekevert karob-kardamom-nyírfacukor-mazsola keverékével.  Feltekerjük, olajozott, lisztezett tepsibe tesszük és sütőbe rakva 10 percig 50 fokon kelesztjük, majd  25-30 perc alatt 150 fokon kisütjük. Mindez variálható, vaníliapudingos, kókuszos vagy akár pizzás töltelékkel is.

6 megjegyzés:

  1. Roppant gusztusos, én 10 óraira szívesen megkóstolnám:)
    Szép napot!

    VálaszTörlés
  2. Szia! Ha jól látom, van egy kis elírás a címben és a linkben. A kobos gondolom karobos akart lenni.
    Persze az is lehet, hogy én tévedek. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Koszonom, beragadt a billentyuzet es eszre sem vettem. Tenyleg koszonom!

      Törlés
    2. Igazán nincs mit, örülök, hogy segíthettem. Ez a kedvenc vegetáriánus recept blogom, már elég rég követem, csak eddig még azt hiszem nem szóltam hozzá. :-) Nagyon ügyesen csináljátok, gratulálok hozzá!

      Törlés
  3. Nagyon tetszik a recept, szeretem az ilyen csigaféléket. Viszont én eddig úgy tudtam, hogy kelt tésztákhoz nem lehet használni a nyírfacukrot. Nem csinálja ki az élesztőt?
    Lora

    VálaszTörlés