2012. október 4., csütörtök

Barackos-vaníliás-mandulás lepény kardamommal

Ezt a lepényreceptet nemrég kaptam, amilyen egyszerű elkészíteni, annyira finom. Bármilyen gyümölccsel kipróbálható. 

Hozzávalók:

15 ek. finomliszt
15 ek. teljes kiőrlésű liszt
1 dkg élesztő
4 ek. 100% extra szűz olívaolaj 
víz-amennyit felvesz
1 citrom héja
2 ek. barna cukor
--
4 konzerv őszibarack / szilva/ alma/körte
10 dkg mandula, darálva 
10 dkg nyírfacukor (megdarálva)
2 tk. darált kardamom
--
1 csomag vaníliás puding
1/2 liter Vegimilk 

Elkészítés:

Az élesztőt kevés barna cukros-langyos vízben felfuttatjuk.  A liszteket összekeverjük az olajjal és a felfutott élesztővel, maradék cukorral. Belereszeljük a citromhéjat, és annyi vizet adunk hozzá, hogy sűrű nokedlitésztát kapjunk (kanállal keverjük). Lefedve félretesszük, kb. 40 perc alatt a duplájára kelesztjük. Ez idő alatt felvágjuk hosszúkás szeletekre a gyümölcsöket, megdaráljuk a nyírfacukrot (kávédarálón), és összekeverjük kardamommal. A mandulát diódarálón megdaráljuk. Egy tepsit kiolajozunk, lisztezünk. A vaníliapudingot is a hagyományos módon elkészítjük: a Vegimilket felforraljuk, 3-4 ek. kivételével, mivel ebbe keverjük bele a pudingot. Amikor forr, hozzáöntjük, és kb. 2-3 perc alatt összefőzzük.  Majd amikor duplájára kelt a tészta, a tepsibe kanalazzunk, és elsimítjuk. Megszórjuk a darált mandulával, majd ráhelyezzük a gyümölcsöket, ráfolyatjuk a pudingot, és még 20 percet kelesztjük. Ezt követően 25-30 perc alatt 150 fokon kisütjük.

TIPP: bármilyen gyümölcsöt tehetünk a tetejére, ill. a mandulát helyettesíthetjük dióval, morzsával, sőt, mákkal is. :-)



7 megjegyzés:

  1. A kardamom tényleg 5 dkg? Nekem ez nagyon soknak tűnik, ahhoz képest, hogy ez egy fűszer.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazad van, nem is tudom, miert irtam annyit,szerintem kicsit faradt voltam, vagy nem oda figyeltem :) Javitottam :)koszonom!

      Törlés
  2. Szeretném is elkészíteni szilvával, a kardamom passzol ahhoz is, majd beszámolok. Egyébként az Ősz ízei szakácskönyv mikorra várható? Már nagyon várom!

    VálaszTörlés
  3. Megsütöttem, de ment a kukába.
    1 óra sütés után még mindig nyers volt a tészta. :((
    Mekkora tepsiben sütötted?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnalom nagyon, nem tudom, mi lehetett a hiba. En eddig 3-szor sutottem, de mindig tokeletes lett..Este lemerem a tepsit, mekkora volt.

      Törlés
  4. Válaszok
    1. Köszi!
      Akkor az enyém kicsi volt, így a tészta túl vastag.

      Törlés