2012. október 20., szombat

Mandulás-szilvás-meggyes "pitetorta"

Finom és egészséges csemege, nővérkém névnapjára készítettem tegnap. Kb. 15 perc alatt előkészíthető. :-)

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt
1 ek. foszfátmentes sütőpor
0,75 dl extra szűz olívaolaj
10 dkg nyírfacukor
10 dkg darált mandula
kb. 1 dl víz  
--
1kg szilva, meggy vegyesen
15 dkg nyírfacukor
10 dkg búzadara
2 tk. vaníliapor

Elkészítés:

A lisztet, a darált mandulát és a nyírfacukrot összeöntjük, hozzáadjuk a sütőport. Kimérjük az olajat, beleöntjük. Majd annyi vízzel hígítjuk, hogy rugalmas pitetésztát kapjunk. Félretesszük, kissé pihenni, eközben elkészítjük a tölteléket: a szilvát és a meggyet kimagozzuk, egy tálba négyfele vágjuk és becukrozzuk, vaníliával ízesítjük. Ekkor szórjuk bele a búzadarát is.  A szilva levét a búzadara felveszi.  Egy tortaformát kiolajozunk, lisztezünk és belesimítjuk a tészta felét, erre rátesszük a szilvás tölteléket, majd befedjük a tészta másik felével. Előtte azonban kiveszünk belőle kb. 5 dkg-nyi tésztát, melyekből kinyújtás után szíveket/ csillagot/stb. formálunk.Ezt a pite tetejére tesszük. Vízzel hígítottbaracklekvárral  kenjük meg, ez szép színt ad neki (tojássárga helyett), és még csillogó is lesz. Közepes lángon, kb. 30 perc alatt kisütjük. A tetejét kávédarálón őrölt nyírfacukorral szórjuk meg.
TIPP: A darált mandulát kihagyhatjuk a tésztából, ez esetben az olaj mennyisége 1 dl legyen. 


3 megjegyzés:

  1. Köszönöm a receptet!Most a hosszú hétvégén én is megsütöm valószínűleg almával.
    Az ünnepeltnek pedig boldog névnapot és minden jót kívánok.

    VálaszTörlés
  2. Isteni, én is megsütöttem. Annyit változtattam rajta, hogy alma-meggy volt a töltelék, és nem tortaformában, hanem tepsiben sütöttem. De imádom, és köszönöm, hogy ezt is megosztottad. Évi

    VálaszTörlés
  3. Kedves Evi, koszonom, orulok neki, ha jol sikerult. :))

    VálaszTörlés