
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
1 ek. foszfátmentes sütőpor
0,75 dl extra szűz olívaolaj
10 dkg nyírfacukor
10 dkg darált mandula
kb. 1 dl víz
--
1kg szilva, meggy vegyesen
15 dkg nyírfacukor
10 dkg búzadara
2 tk. vaníliapor
Elkészítés:
A lisztet, a darált mandulát és a nyírfacukrot
összeöntjük, hozzáadjuk a sütőport. Kimérjük az olajat,
beleöntjük. Majd annyi vízzel hígítjuk, hogy rugalmas pitetésztát
kapjunk. Félretesszük, kissé pihenni, eközben elkészítjük a tölteléket: a szilvát és a meggyet kimagozzuk, egy tálba négyfele vágjuk és becukrozzuk, vaníliával ízesítjük. Ekkor szórjuk bele a búzadarát is. A szilva levét a búzadara felveszi. Egy tortaformát kiolajozunk, lisztezünk és belesimítjuk a tészta felét, erre rátesszük a szilvás
tölteléket, majd befedjük a tészta másik felével. Előtte azonban kiveszünk belőle kb. 5 dkg-nyi tésztát, melyekből kinyújtás után szíveket/ csillagot/stb. formálunk.Ezt a pite tetejére tesszük. Vízzel hígítottbaracklekvárral kenjük meg, ez szép színt ad neki
(tojássárga helyett), és még csillogó is lesz. Közepes lángon, kb. 30
perc alatt kisütjük. A tetejét kávédarálón őrölt nyírfacukorral szórjuk
meg.
TIPP: A darált mandulát kihagyhatjuk a tésztából, ez esetben az olaj mennyisége 1 dl legyen.
TIPP: A darált mandulát kihagyhatjuk a tésztából, ez esetben az olaj mennyisége 1 dl legyen.
Köszönöm a receptet!Most a hosszú hétvégén én is megsütöm valószínűleg almával.
VálaszTörlésAz ünnepeltnek pedig boldog névnapot és minden jót kívánok.
Isteni, én is megsütöttem. Annyit változtattam rajta, hogy alma-meggy volt a töltelék, és nem tortaformában, hanem tepsiben sütöttem. De imádom, és köszönöm, hogy ezt is megosztottad. Évi
VálaszTörlésKedves Evi, koszonom, orulok neki, ha jol sikerult. :))
VálaszTörlés