2012. október 2., kedd

Napraforgós sárgaborsó-pástétom


Nagyon finom ez a pástétom, pedig tényleg csak "összedobáltam", ami itthon volt, de mivel nagyon finomra sikerült,  el fogom készíteni máskor is.

Hozzávalók:

15 dkg sárgaborsó
2 közepes sárgarépa
1 nagyobb marék pirított napraforgó
1 fej lila(vörös)hagyma
4 kisebb gerezd fokhagyma
1 kisebb csokor petrezselyemzöld
3 ek. 100% extra szűz olívaolaj
1 ek. sörélesztőpehely
só – ízlés szerint
2 tk. majoranna

Elkészítés:

A sárgaborsót beáztatjuk előző éjszaka, majd majorannás, sós vízben kifőzzük, úgy, hogy a répát is meghámozva, felkockázva hozzáadjuk. Kevés vízen az apróra vágott hagymát megpároljuk. A napraforgómagot pedig olaj nélküli serpenyőben megpirítjuk. Majd egy tálba tesszük a megfőtt és leszűrt sárgaborsót, répát, a pirított napraforgót, a meghámozott fokhagymagerezdeket, és alaposan összebotmixerezzük. És ezt rádobjuk a hagymára, olajjal meglocsoljuk, sörélesztőpehellyel, apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk, majd 2-3 perc összefőzés után lezárjuk és kihűlés után kenyérre kenve fogyasztjuk is. 

4 megjegyzés:

  1. Kedves Magdi,
    a sörélesztőpehely mennyire fontos? Elhagyható? Illetve több receptednél is láttam már, mire jó tulajdonképpen?

    Köszönöm,
    Barbel

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Barbel, elhagyható, bár különleges ízt ad neki, kicsit "sajtos" jelleget kölcsönöz az ételeknek. Mi a B-vitamin tartalma miatt szeretjük leginkább. De nem csak emiatt szeretjük, hanem:

      "Közel ötven százalékban tartalmaz természetes fehérjét, és megtalálhatók benne az úgynevezett esszenciális (nélkülözhetetlen) aminosavak, vagyis a fehérjék azon építőkövei, amelyeket a szervezet nem tud előállítani, ezért külső forrásból kell pótolni őket. A sörélesztő másik különleges tulajdonsága az, hogy nagyon gazdag nukleinsavakban (100 g fehérjére 2,5-3 g nukleinsav esik benne), ami elősegíti a fehérjék optimális felszívódását.

      Rendkívül könnyen hasznosuló fehérjetartalma mellett a sörélesztőben megtalálhatjuk az összes B-vitamint, ráadásul pont a megfelelő arányban, ami azért fontos, mert így kedvező élettani hatásaik kiegészítik egymást. Számos nyomelemet is tartalmaz, például vasat, mangánt, rezet, cinket, szelént, foszfort, kalciumot, krómot, jódot és magnéziumot. Ezek a nyomelemek aminosavakhoz kötve találhatók benne, ami pontosan az a forma, amelyben a szervezet azonnal hasznosítani tudja őket.
      Erősítő hatással bír a szövetekre és az izmokra, és valósággal új életre kelti az egész szervezetet. Szebbé és egészségesebbé teszi a hajszálakat, rugalmasabbá a bőrt, csökkenti a fáradékonyságot, és emeli az egész szervezet állóképességét. Krómtartalma jótékony hatással van a vércukorszintre. Ha ételeinkbe keverjük, könnyebben emészthetővé és hasznosíthatóvá teszi a bennük található fehérjéket, így növeli a tápértéküket. Mellékhatások nélküli tartósító hatása is van, és segít megóvni a vitaminokat és egyes zsírsavakat a lebomlástól. Ízfokozó jellege miatt növeli a vele készült ételek élvezeti értékét. "

      Törlés
  2. Csak egy ötlet, saját tapasztalat.... ha elfelejtettük beáztatni... akkor elég lobogó, forró vízzel nyakonönteni és kicsit ázni hagyni kb. 20-30 percig, majd ugyanúgy megfőzni.

    Marcsi

    VálaszTörlés