2012. november 4., vasárnap

Vendégváró falatok: krumplis "pogácsa" céklával

Nagyon-nagyon csúszik, mert finom :-)

Hozzávalók - 16 db-hoz:

4 közepes krumpli
1 ek. kókuszolaj
2 ek. lenmagpehely
2 ek. víz
2 ek. teljes kiőrlésű liszt
4 ek. finomliszt
2 tk. só
--
1 közepes cékla
1 lilahagyma
2 tk. köménymag
1 citrom leve
só, méz

Elkészítés:

A krumplit meghámozzuk, és felkockázva megfőzzük.  Leöntjük a levét. Amikor kihűlt, összetörjük és hozzákeverjük a liszteket, sót, és az előzőleg beáztatott lenmagpelyhet. Alaposan összedolgozzuk, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk (kb. 0,5 cm vastagságúra), és közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Szükség esetén még lisztet adunk hozzá. Egy tepsit kiolajozunk, ebbe beletesszük a pogácsákat, majd 15 percig az egyik felüket, 15 percig megforgatva a másik felüket is barnára sütjük. Mi most céklával és fokhagymás kesudiótejföllel ettük, de finom paradicsommal, paprikakrémmel, dinsztelt káposztával, uborkával, paprikával, lilahagymával...vagy csak úgy, leves mellé. A céklából salátát készítünk: lehámozzuk, lereszeljük, majd besózzuk. Közben a citromlevet elkeverjük a köménymaggal, mézzel, lilahagymával. 


2 megjegyzés: