2013. január 16., szerda

Fokhagymás olajjal megkent kakukkfüves zsúrkenyér

Hú, de finom ez a kenyérke, és milyen illat kíséri a sülését...Nagyon egyszerű kenyérről van szó, annyi csupán a trükk, hogy házilag, olívaolajban eltett fokhagymával kentem le a végén és persze a fokhagymával remekül passzoló kakukkfű került a tésztájába. Erről a fokhagymás-olívás dologról is írnék. 

Hozzávalók:

15 dkg finomliszt 
30 dkg teljes őrlésű liszt (házilag őrölve:-)
2,5 dkg élesztő
1 ek. méz 
2,5 dl langyos víz 
2 tk. só
szezámmagpehely, lenmagpehely
2 tk. morzsolt kakukkfű
---
fokhagymás olaj

Elkészítés:

Az élesztőt a langyos mézes vízben felfuttatjuk. A liszteket összekeverjük az olajjal, sóval, vízzel, majd hozzáadjuk a lenmagpelyhet és szezámmagpelyhet is, és a felfutott élesztőt. Kenyértésztát dagasztunk-kb. 10 percig dagasszuk. Meleg helyre téve 1 órán át kelesztjük, majd átdagasztjuk, beleszórjuk a kakukkfüvet és két zsúrkenyeret formázva olajjal, liszttel megkent tepsibe tesszük. Megkenjük olajjal (nem fokhagymás olajjal, csak sima olívaolajjal). Ismét meleg helyen 30 percig állni hagyjuk, majd 50 fokos tepsibe téve 20 percig "kelesztjük". Ezután vesszük a sütőt 170 fokra, így 15-20 percig sütjük. Ekkor megkenjük a fokhagymás olajjal, és még 10 percig sütjük. 

A fokhagymás olaj elkészítése is nagyon egyszerű: rendeget fokhagymát meghámozunk és nem összenyomunk, hanem ici-pici szeletekre vágunk, manuálisan (ez sok idő lesz :). Egy üvegbe beletesszük a fokhagymát, úgy, hogy az üvegben maradjon még hely. Rálocsoljuk a sóval megszórt olívaolajat, úgy, hogy teljesen befedje a fokhagymákat. Összekeverjük. Kakukkfűvel is ízesíthetjük.

3 megjegyzés:

  1. Szia, szójatej és szójatej között van különbség ízben? Mi a helyzet a joghurtokkal? Az Alpro finomabb? A Yoya-t már kóstoltam. Nem nagyon ízlett - remélem csak egyelőre és ahogy
    tisztulok......:)
    Eszter

    VálaszTörlés
  2. Igen, szerintem van különbség. A Joya nekem sem annyira ízlik, szemben az Alpro tejjel, amiből a vaníliás "lerakhatatlan" (szerintünk nagyon finom), de a natúr is nagyon kellemes, nem szója ízű, a csokis, hát, az a nagy kísértés; sajnos néha megisszuk azt is, és az erdei gyümölcsös is rendkívül finom. Nekünk a joghurtjaik is nagyon ízlenek. De érdemes kipróbálni és személyesen dönteni, mert "ízlések, pofonok".

    VálaszTörlés
  3. Húúú, köszi. Gondoltam, hogy valami ilyesmiről van szó.

    VálaszTörlés