2013. január 13., vasárnap

Vegán datolyás Anzac keksz

Én is elkészítettem ezt a kekszet, amelyet már régóta kinéztem. Az ANZAC egy mozaikszó ("az ausztrál és az új-zélandi hadseregek egységeiből álló katonai erő megjelölésére használt rövidítés. Az "Australian and New Zealand Army Corps" nevet eredetileg az ausztrál-új-zélandi hadtest kapta, amelyet röviddel az első világháború kitörése után hoztak létre és amely Gallipoli-nál partra szállva harcolt a török csapatok ellen" Forrás: wikipedia), és a keksz azért kapta ezt a nevet, mert a hadsereg katonáinak feleségei ezt sütötték a távozó férjeiknek; mivel sokáig eláll, és energiadús. Szomorú belegondolni ebbe a történetbe.
Azért jutott mégis eszembe, hogy én is sütök, mert férjem is rengetegszer elmegy reggel 7-8 körül és csak késő este ér haza. Ilyenkor mindig visz magával főtt élelmet, gyümölcsöt  is, de gondoltam, legyen nassolnivaló is nála. 
A receptet Kittinél találtam, így nem is nagyon agyaltam rajta, 1-2 apróbb módosítással átvettem: köszönet érte, Kitti! :-)

Hozzávalók: 

10 dkg finomliszt 
10 dkg kókuszreszelék
10 dkg zabpehely
2 ek. méz 
1-2 ek. víz 
15 szem datolya

Elkészítés:

Kb. 5 perc alatt készül el, ezért is érdemes kipróbálni. A kókuszt, lisztet, zabpelyhet, nyírfacukrot és az olajat kimérjük. Hozzáadjuk a vizet és a mézet, majd kézzel összedolgozzuk. A datolyákat széltében kettévágjuk, és miközben gombócokat formázunk, a közepére is és a tetejére is teszünk fél-fél datolyát. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük és 150 fokon, kb. 15 perc alatt készre sütjük.


3 megjegyzés:

  1. Nincs mérlegem, csak mérőpoharam. Tudnál abban segíteni, hogy a 10 dkg olaj kb. hány dl?:) Köszönöm!

    VálaszTörlés