2013. április 30., kedd

Csupagyümölcs rétegelt köles

 Finom és mutatós reggeli.

Hozzávalók:

1 csésze köles
kb. 3-4 csésze zabtej 
1 kk. vaníliaaroma
10 dkg nyírfacukor
1 citrom héja
 --
1/2 kg cseresznye
1 marék szilva
1 marék áfonya
1/2 citrom héja
5 dkg nyírfacukor
10 dkg búzadara

Elkészítés:

A kölest a hagyományos módon, háromszoros folyadékban kifőzzük.  A mirelit gyümölcsöket egy tálba téve felolvasztjuk, citromhéjjal, nyírfacukorral ízesítjük, majd beleszórjuk a búzadarát. Összekeverjük és megvárjuk, és kb. 10 percig állni hagyjuk. Ez idő alatt kiolajozunk egy tepsit, és belesimítjuk a köles felét, majd ráterítjük a tölteléket, és jön a köles második fele. Diót vághatunk a tetejére, de anélkül is finom. Sütőbe téve 160 fokon kb. 25-30 perc alatt összesütjük. Tejszínhabbal, vaníliapudinggal, de önmagában is tálalhatjuk. TIPP: a gabona és a gyümölcs is variálható. Sőt, a tetejére marcipánt is tehetünk:-)

12 megjegyzés:

  1. a grízt mivel váltsam ki, ami gluténmentes?

    VálaszTörlés
  2. szia! a grízt mivel váltanád ki, hogy gluténmentes legyen a csemege?

    VálaszTörlés
  3. köszönöm a választ, meg fogom próbálni! ja és bocs, kicsit zaza vagyok, azt hittem, elsőre nem küldtem el a kérdést :-)

    VálaszTörlés
  4. Semmi gond, en meg azt hittem, hogy en rontottam el valamit:-) Szep napot!

    VálaszTörlés
  5. Szia! nagyon jó a reci, de nekem kicsit furcsa, hogy nyers grízt egyek...:) Vagy nem érződik annak, ahogy elázik a gyümölcstől? Még azt is el tudnám képzelni, hogy zabpehelyliszt és dió keverékét teszem hozzá, ami felszívja a gyümölcs levét. Köszönöm!

    VálaszTörlés
  6. Nem marad nyers a gríz: egyrészt felszívja a gyümölcs levét, másrészt pedig meg is sütjük.

    VálaszTörlés
  7. Óóóó...ja! hogy meg is sütjük? :) Biztosan félreértelmeztem valamit a receptben, hogy számomra ez nem derült ki! Megírnád a sütési módot? Hány fokon, mennyi ideig...? Nagyon-nagyon köszi!!

    VálaszTörlés
  8. Bocsánat, a kapkodás-sietés miatt nem voltam egyértelmű. Kiegészítettem a receptet...Remélem, eddig senki nem evett nyers búzadarát...:-)

    VálaszTörlés
  9. :) :) :) szőke vagyok.....Kösziiiii!

    VálaszTörlés
  10. Még azt tudnám elképzelni, hogy összeturmixoljuk a kölest, és úgy sütjük át. Valahogy erre a grízes változatra sosem gondoltam, köszi az ötletet.

    VálaszTörlés
  11. Pedig nagyon jo daraval, felszivja a gyumolcslevet, es utana atsul. Igy tenyleg csupa gyumolcs lesz. De ugyanigy keszitem a pitet is, es az is nagyon finom igy. :-)

    VálaszTörlés