2013. április 16., kedd

Vegán pásztorpite

Nagyon finom egytálétel, ajánlom mindenkinek. És jó hír: lehetetlen elrontani :-) 

Hozzávalók:

50 dkg burgonya
1 ek. kókuszolaj 
1 dl szójatejszín
1 csokor petrezselyem
2 ek. sörélesztőpehely
1 póréhagyma
só-ízlés szerint
--
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
25 dkg mirelit zöldség (karfiol, brokkoli, répa, borsó)
2 ek. olívaolaj
3 ek. víz 
2-3 tk.majoranna
1tk.köménymag
kb.1,5 ek.pirospaprika
kb. 5 dkg gabonakolbász
himalaya só-ízlés szerint
2 ek. kukoricakeményítő
--
szezámmag
Elkészítés:

A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben megfőzzük. Majd leszűrjük, és a zsiradék, és tejszín hozzáadásával krumplipürét készítünk belőle. Petrezselyemmel és nagyon apróra vágott póréhagymával ízesítjük, majd félretesszük. Arra figyeljünk, hogy ne legyen túl puha a püré. Elkészítjük a belevalót is: az apróra vágott hagymát olaj és víz keverékén megpároljuk. Erre rátesszük  a zöldségeket, majorannával, köménnyel és fokhagymával, sóval ízesítjük, pirospaprikával színezzük. Felengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Amikor roppanósra párolódott, kiveszünk 4-5 ek. levet, melybe a keményítőt belekeverjük, és ezt visszaöntjük. Amikor jól besűrűsödött, hozzáadjuk a szétmorzsolt gabonakolbászt és 1-2 perc főzés után lezárjuk.
Egy közepes tepsit kiolajozunk, beletesszük alulra a püré felét, ráterítjük az egész zöldségpörköltöt, majd befedjük pürével. Megszórjuk magokkal, és 190 fokon kb.30 perc alatt összesütjük.


4 megjegyzés:

  1. Pankánál ettünk Mátraházán hasonlót, nagyon finom volt, de nem kértem el a receptet. Mostmár nem is kell :)

    VálaszTörlés
  2. :) A krumplipüré rétegek közé bármit tehetsz, amit szeretnél. Én legközelebb szejtánnal vagy Goody-foody-val is kipróbálom. Jó "babázást"! Remélem, Ábel hasfájóssága csillapodott.

    VálaszTörlés
  3. Igen, igazad van, bátran variálható lehet.
    Igen, sokat változott a helyzet, bár néha nagyon sírdogál miatta, de egyre kezelhetőbb.

    VálaszTörlés
  4. Orulok neki :-) Tovabbi jo "anyaskodast":-)

    VálaszTörlés