2013. május 20., hétfő

Teljes őrlésű gépi kenyér - alaprecept

Nos, múlt héten vettünk kenyérsütő gépet, mert egyre kevesebb lehetőségem van kétnaponta, sőt, sokszor naponta kenyeret dagasztani és sütni. Már régóta terveztük, ám mégis hirtelen felindulásból követtük el: Vácon jártunk már, amikor egy sarkon a piros lámpánál férjem kérdezte: ne menjünk be ebbe az elektronikai outletbe? De, ha le tudunk valahova állni, menjünk. Volt parkoló, így bementünk. Azt tudtuk, hogy kétlapátosat szeretnénk és én örültem volna francia márkának, mert amikor Franciaországban éltem, ott láttam egész jókat. Egy darab, doboz nélküli kenyérsütő volt a boltban, 25 e Ft-ról 9 ezerre leárazva, amely francia gyártmányú, kétlapátos. Szinte egymásra sem néztünk, csak megszorítottuk egymás kezét és boldogan jöttünk ki a boltból. Még aznap este kipróbáltunk egy receptet, ami nagyon bevált, ezért megosztom. Először a géppel is süttettük, majd a következő kenyeret felturbóztuk Firenzéből kapott aszalt paradicsommal és napraforgómaggal, a legközelebbit pedig sütőben sütöttük. Mindegyik nagyon finom lett. Természetesen a lisztet férjem itthon őrölte a kézi malmunkon, amely egyben pelyhesítő is, erről is majd szeretnék  később egy bejegyzést írni. 

Hozzávalók:

3,8 dl víz
41 dkg teljes őrlésű
19 dkg finomliszt
6 dkg 100% extra szűz olívaolaj 
1,5 - 2 tk. só
1,5 tk. méz
1 dkg friss élesztő
--
magvak, aszalt paradicsom, tofukockák - ízlés szerint

Elkészítés:

A vizet kimérjük és beleöntjük a kenyérsütő edényébe. Hozzáöntjük az olajat. A liszteket kimérjük, hozzáadjuk a magvakat (napraforgót előtte meg szoktam pirítani). Összekeverjük, rászórjuk a víz+olaj keverékére. A közepébe lyukat formálunk, de úgy, hogy ne érjünk le a vízig, és belemorzsoljuk az élesztőt. A sót a szélére szórjuk, szintén vigyázunk, hogy ne érintkezzen a vízzel. A mézet az első csipogásnál adjuk hozzá, így nem fog lelapulni :-) Mi 3:40 perces programon sütjük. De lehet csak dagasztani, akkor azután kiformázzuk és baguette sütőben vagy kifliként feltekerve, esetleg kenyérsütő formában sütjük meg.




3 megjegyzés:

  1. Kirendelték nektek... :)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Magdi!
    Megcsináltam kétszer is ezt a receptet, de valamiért a sütés megkezdése előtt beesik a kenyér teteje. Mindent pontosan a recept szerint csinálok, 3:40-es korpás kenyér programon.
    Van esetleg ötleted, hogy mi lehet a baj?
    Válaszodat előre is köszönöm!
    Üdv: Anita

    VálaszTörlés