2013. június 19., szerda

Vegán tejberizses körte

Ez a finomság az új, gyermekeknek írt szakácskönyvembe készült, a könyv címe: Főzni gyermekjáték!. A könyvről hamarosan írok többet is :-), egyelőre annyit, hogy  - reményeim szerint - gyönyörű és tartalmas, nagyon jó és egészséges recepteket tartalmazó lesz :-)))

Most egy receptet és fotót osztok meg a 85 receptből + fotóból. Meleg nyári napokon kitűnő desszert! 

Hozzávalók:

8 db körte
1 l víz
1,5 citrom leve
kis csipet só
---
20 dkg rizs
2 dl víz
1 csipet só
vagy növényi tej
10 dkg nyírfacukor
1 citrom héja
2 tk. kókuszolaj

Elkészítés:

A rizst és a vizet tedd egy magas falú edénybe, és folyamatos kavarás mellett, közepes hőfokon, puhítsd fel a rizst a vízben. Amikor elforrt a víz, a rizst sózd meg, és öntsd rá a növényi tejet, illetve add hozzá a kókuszolajat, amely a tejben lévő zsiradékot pótolja. Időnként kevergetés mellett addig főzd a rizst, amíg felissza a növényi tejet, és kellőképp megpuhul. Keverd bele a citromlevet, és a nyírfacukrot. Ezután lefedve hagyd állni egy órán át. Amíg a rizs pihen, párold meg a körtéket: hámozd meg őket, majd óvatosan, alulról, egy éles késsel vájd ki a magházukat. Vigyázz, hogy a körték egyben maradjanak! Tedd a gyümölcsöket egy nagy lábasba, felöntve annyi vízzel, amennyi ellepi őket, és szórd meg nyírfacukorral, a csipet sóval, locsold meg citromhéjjal. Közepes lángon, lefedve főzd roppanósra a körtéket, kb. 10 perc alatt. Hagyd, hogy a lében hűljenek ki. Amikor teljesen kihűlt a körte és a rizs is, akkor jön a mókás dolog: minden körtét vizes kézzel boríts be a kész tejberizzsel.

TIPP: A legvégén kókuszba is forgathatod. Vagy tálald kardamomos/fahéjas barna cukorral megszórva. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése