2013. július 26., péntek

Vöröslencse krémleves petrezselyem-koriander pestóval

Ez a leves kimaradt a gyerekszakácskönyvből, amikor rájöttünk, hogy túl sok a zöldséges leves-recept, így helyette egy mandarinos pisztáciás gyümölcsleves került be. Hmmmm, mindkettő nagyon finom. :.-) Hidegen is fogyasztható! 

Hozzávalók:

25 dkg vöröslencse
1 fej vöröshagyma
1 közepes sárgarépa
1 közepes burgonya
2 tk római kömény
3-4 tk. Reform Vito ételízesítő
2 dl növényi tejszín 
kb. 1 l víz 
---
10 dkg petrezselyem
10 dkg koriander
2 marék dió
só -ízlés szerint
4-5 gerezd fokhagyma
10 dkg növényi-v. szójasajt

Elkészítés: 

A hagymát apróra vágjuk és 2 ek. olaj és víz keverékén megpároljuk. A  vöröslencsét, a meghámozott és felkockázott répát, krumplit is hozzáadjuk, ízesítjük és felengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Kb. 20 perc alatt összefőzzük. Ez idő alatt elkészítjük a pestót: megmosott koriandert és petrezselymet rusztikusan felaprítjuk, majd turmixgépbe tesszük. Hozzáadjuk az előzetesen felaprított, megpirított diót,  fokhagymát, a felaprított szójasajtot, a sót és az olajat. Összeturmixoljuk. Üvegben sokáig eláll, és nagyon finom, pikáns. 
A levesbe beleöntjük a tejszínt, ill. még kb. 3-4 dl vizet, és összeturmixoljuk. Igény szerint még sózzuk, fűszerezzük (római köménnyel, korianderrel) és pár perc alatt összefőzzük.

TIPP: a pestót készíthetjük csupán petrezselyemmel. Bárhogy is készül, kifőtt tésztával összekeverve is nagyon finom, vagy kenyérre is kenhetjük, salátaöntethez is felhasználhatjuk. 

2 megjegyzés: