2013. szeptember 12., csütörtök

Kapros palócleves tönkölytarhonyával

Itt van az ősz, a finom, meleg levesek szezonja. Ma is egy ilyen receptet hoztam: kapros palócleves a családunk egyik nagy-nagy kedvence. Legelőször a tőlünk nem messze levő, "palócföldi" Hollókőn ettünk ilyen levest, egy barátságos kis étteremben, utána némi ízes palacsintával kiegészítve. :-))
Most tönkölytarhonyával egészítettük ki. Tartalmas ebéd volt, nem is bírtuk utána megenni a krumplis tésztát, az megmaradt estére. :-) 

Hozzávalók:

4 db sárgarépa
1 db fehérrépa
2 db burgonya
30 dkg zöldbab
1 fej vöröshagyma
1 közepes paradicsom
1/2 kápia paprika
5 gerezd fokhagyma
só, vegamix-ízlés szerint
1 nagy csokor kapor, vagy 4 tk. szárított kapor
2 tk. pirospaprika
3 tk. köménymag
1 ek. durumliszt
3 ek. növényi tejszín (pl. Sojade bio növényi dresszing)
kb 1-1,5 l víz 

Elkészítés:

A répákat, burgonyát megmossuk, meghámozzuk, tetszés szerinti formára felvágjuk és egy edénybe tesszük. Hozzáadjuk a zöldbabot, egészben a megpucolt hagymát, a paradicsomot és a paprikát, a felaprított fokhagymákat és annyi vízzel felöntjük, ami éppen ellepi. Meglocsoljuk olajjal,  sóval, köménymaggal ízesítjük. Félpuhára főzzük, majd felengedjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk :-), ekkor adjuk hozzá a pirospaprikát és az előzetesen kikevert "habarást": a liszt és a növényi tejszín keverékét. A kaporral is ekkor ízesítjük, és a tarhonyát is ekkor adjuk hozzá. Kb. 10-15 perc alatt összefőzzük. Melegen tálaljuk, tálalás előtt kiszedjük belőle a hagymát, paprikát, paradicsomot (amennyi maradt azokból.:-). 
TIPP: gazdagíthatjuk búzahússal vagy marhahús ízesítésű Goody-foody-val, na, akkor igazi palócleves lesz :-)


1 megjegyzés:

  1. de jó kis leves, ezt ki fogom próbálni, nem ismerem amúgy.

    VálaszTörlés