2013. szeptember 5., csütörtök

Mustáros-növényi sajtos sült paprikás szejtánszelet

A mai ebédünk volt ez a különleges, fehérjében gazdag eledel. Törtkrumplival és egy jó nagy adat vegyes salátával fogyasztottuk.

Hozzávalók:

20 dkg füstölt Viofast növényi sajt
--
2 db kápia paprika
2-3 ek. 100% extra szűz olívaolaj
2-3 ek. mustár
--
25 dkg búzasikér
2 dl langyos víz
3-4 tk. himalaya só
4-5 tk. fokhagymapor
1 késhegynyi szódabikarbóna
--
6 ek. szójaszósz
6 ek. mustár
3 ek. 100% extra szűz olívaolaj
1 tk. méz

Elkészítés:

A szejtánport egy tálba szórjuk, ízesítjük sóval, fokhagymaporral. Fokozatosan adagoljuk hozzá a langyos vizet, és 10 perc alatt kézzel kidolgozzuk (alaposan összegyúrjuk) a nyers búzahúst. Hagyjuk 10-15 percet pihenni. Közben felteszünk vizet forrni, és amikor forr, beletesszük a nyers búzahús-gombócot. 15 percig főzzük, majd kiszedjük, 1-2 cm-es vastagságú szeletekre felszeleteljük, és ismét visszatesszük a lobogó vízbe. Ismét 15-20 percig főzzük, majd kiszedjük őket, és egy szitán egyesével kinyomkodjuk belőlük a vizet. Kihűtjük, ez idő alatt elkészítjük a pácot: a szójaszószt, a mustárt, és az olívaolajat alaposan összekeverjük. Egy fedővel lezárható edénybe tesszük, belehelyezzük a kihűlt szejtánszeleteket és 1 éjszakát hűtőbe tesszük. Illetve amit nem használunk fel, sokáig eláll a hűtőben. Jövő héten érkezik majd egy újabb recept, hogy miként is használhatjuk fel a natúr szejtánunkat. 
Másnap nagyon gyorsan készíthető sok fajta finomság: a szejtánszeletek mindkét oldalát bekenjük mustárral, majd egy olívaolajjal kikent tepsibe tesszük,  mindegyik tetejére 1-1 vékony szelet sajtot helyezünk. 170 fokon 10 perc alatt megsütjük az egyik felét, majd megforgatva (hogy a sajt kerüljön alulra) a másik felét is. Amikor a szójasajt egy kicsit megdermedt, kiszedő segítségével tálaljuk (úgy, hogy felülre kerüljön a sajt). A paprikákat megmossuk, felcsíkozzuk és szintén olívaolajjal kikent tepsiben 15 perc alatt megsütjük. Vékony szeleteket vágunk belőlük, ezzel díszítjük és ízesítjük a sült szejtánszeleteket. A legvégén aprított petrezselyemmel megszórjuk. 


3 megjegyzés:

  1. Magdi, azokat a "sajtokat" és "felvágottakat", "virsliket",amiket az Ősz ízei hátsó borítóján ajánlotok, hol lehet Budapesten kapni, nem tudod?

    VálaszTörlés
  2. En is csak mail címet tudok adni, nagyon rossz a ceg marketingje :-( En ezen leveleztem veluk: Pribék István - albaviz.kft@gmail.com
    Viszonylag hamar válaszoltak. Sajnos a telefonszám, amin régebben rendeltem, a másik telefonomban volt, ami elromlott. Szóval most ezt a kontaktot tudom megadni.A termékeik viszont finomak :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, kipróbálom :-) Lehet hogy a fiaim is szívesen vennék azokat a falatokat, amik hasonlítanak a "normális ételre". (Van itt egy halvány küzdelem, hogy miért nem eszünk párizsit, mint a többi gyerek...)

      Törlés