2013. október 22., kedd

Vegán gombás-zöldséges vadas

Gyermekkorom kedvenc étele...most is nagyon-nagyon szeretem. Valaki zsemlegombóccal eszi, mi azt annyira nem szeretjük, így tönköly vagy durum tésztával szoktuk fogyasztani. 

Hozzávalók:

6-8 sárgarépa
2 fehérrépa
1/2 kisebb zeller
5 nagyobb fej gomba
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2-3 babérlevél
kb. 1 dl víz 
só - ízlés szerint
vegamix - ízlés szerint
2 ek. mustár
3 ek. durumliszt
kis citromlé - ízlés szerint
kis nyírfacukor  - ízlés szerint
--

Elkészítés:

A hagymát meghámozzuk és apróra vágjuk. Olaj és ugyanannyi víz keverékén megpároljuk. Eközben a gombákat alaposan megmossuk és felkockázzuk. A hagymás alapra ezt rátesszük és fedő alatt hagyjuk, hogy a gomba levet engedjen, párolódjon. A sárgarépát, fehérrépát, zellert meghámozzuk és lereszeljük. Ezt is hozzáadjuk a gombához, ízesítjük babérlevéllel, vegamix-szel, sóval, fokhagymával.  Roppanósra pároljuk, ha szükséges, kevés vizet adunk hozzá. Eközben kikeverjük a növényi tejszínt, a lisztet és a mustárt, és mindezt ráöntjük a megpárolódott zöldségekre. Kevés citromlével, nyírfacukorral is még ízesítjük, ill. igény szerint adunk hozzá még sót vagy ételízesítőt. Összefőzzük és a kifőtt tésztára locsolva melegen tálaljuk.

TIPP: gomba helyett nagyon finom pl. zöldborsóval vagy szejtánnal, tofuval is.
TIPP 2: Össze is turmixolhatjuk, úgy is szokás fogyasztani, de nekünk így valahogy szimpatikusabb :-) 

2 megjegyzés:

  1. Most csináltam meg, nagyon finom lett. Zöldborsóval csináltam, hogy a 11 hónapos kislányom is tudjon belöle enni.

    VálaszTörlés
  2. Megcsináltuk, 2-szer is. Valahogy úgy alakult, hogy mindkét alkalommal a csicseriborsó gulyáshoz másodiknak. Hááát - elég ütős lett, mármint éhes nem maradsz utána az biztos.
    Köszi a receptet.

    VálaszTörlés