2013. október 8., kedd

Vegán kókuszos "túrógombóc" datolyasziruppal

Laktózérzékenyeknek vagy vegánoknak különösen ajánlott, hiszen nagyon finom csemege. :)

Hozzávalók:

20 dkg köles
1/2 l növényi tej
2 ek. kókuszolaj
10 dkg nyírfacukor
1/2 citrom héja és leve
10 dkg mazsola
10 dkg kókusz
vaníliapor/vaníliás cukor
--
datolyaszirup
teljes őrlésű kenyérmorzsa

Elkészítés:

A növényi tejet felforraljuk, majd hozzáadjuk a kókuszolajat és a szitán átmosott kölest. Nyírfacukorral, mazsolával, kókusszal, citromhéjjal ízesítjük. Fedő alatt puhulásig főzzük, közben többször megkeverjük. Eközben a kenyérmorzsát zsiradék nélküli serpenyőben megpirítjuk. A kölest kihűtjük, majd gombócokat formálunk és beleforgatjuk a morzsába. Datolyasziruppal tálalva igazán különleges, egzotikus csemege.

A kevésbé ismert datolyaszirupról pár szó:

Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. Sokan nem is sejtik, hogy gyógyhatása sem lebecsülendő. A datolya természetes cukortartalma rendkívül magas, de tartalmaz B-vitamint, kalciumot, magnéziumot, rezet, foszfort, káliumot, cinket, illetve vasat is. Nagy mennyiségű ásványanyag tartalma miatt vértisztító hatású. Segíti a szervezet regenerációját. Magas cukortartalma miatt cukorbetegek számára nem javasolt.

Felhasználása: cukor és méz helyettesítésére. Édesítésre, keksz, müzli szelet, sütemény, szószok, joghurtok, szója alapú tej és desszert, fagylaltok, szörpök, italok készítésre.

Jó tudni: a növényi szirupok az emberi szervezet számára a legkedvezőbb édesítőszerek






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése