2013. november 6., szerda

Datolyás omlós keksz

Két etetés közben volt egy kis időm begépelni egy nagyon finom receptet. :-) Omlós csemege a téli hideg napokra. 

Hozzávalók:

15 dkg finomliszt
15 dkg durumliszt
15 dkg kókuszzsír
10 dkg xilovit
1 ek. méz
1 csipet só
2 tk. foszfátmentes sütőpor
--
30 dkg aszalt datolya
10 dkg aszalt vörösáfonya
1 alma
2 ek. datolyaszirup

Elkészítés:

A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk, és hűtőbe tesszük, kb. 30 percre. Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket: a datolyát és a vörösáfonyát is kelyhes turmixba tesszük, és alaposan összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a datolyaszirupot (vagy mézet), ill. az előzőleg meghámozott és megpárolt almát. Összekeverjük. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, és kb. 4 ujjnyi csíkokat vágunk belőle. Ezeknek a csíkoknak a közepére kenünk a datolyás krémből, majd a tészta két oldalát felhajtva "összecsomagoljuk" őket. Széltében 2 ujjnyi darabokat vágunk és sütőpapírral bélelt tepsibe a tészta összeillesztés alulra téve betesszük. 175 fokon 15-20 perc alatt kisütjük. 




1 megjegyzés:

  1. Ezt egyszer megcsináltam és fenomenális volt. Most is akartam, húsvétra, pontosan betartottam az utasításaidat, de a tészta nem áll össze, olyan mint a morzsatészta nyújtani nehéz, mert a sodrófára ragad és kiszakad, nem hajtható, mert törik. egyáltalán nem olyan, mint első alkalommal. Szerinted mi lehet a baj? Mit tegyek hozzá?

    VálaszTörlés