2015. január 26., hétfő

"Sajtkrémes"-zöldséges provance-i lepénykék (pissaladiere)

Ez a csemege eredetileg Fanninak készült vacsorára, hogy az ebédről megmaradt finom, pirított zöldségeket felhasználjam. Aztán végülis mindhárman ettünk belőle...:-) 
Még amikor Franciaországban laktam, akkor ettem hasonlót egy étteremben. Receptet nem tudtam, de ami kisült, hasonlított az ott evetthez :- )
Dél.-Franciaországban egyébként ez olyan eledel, mint olaszoknál a pizza. 

Hozzávalók:

13 dkg rétesliszt
12 dkg durumliszt
1,5 dl víz
3 dkg élesztő
himalaya só - ízlés szerint
2-3 ek. olívaolaj 
2-3 ek. darált lenmag 
--
1/2 kg brokkoli
2 sárgarépa
1 fej vöröshagyma
1 kaliforniai paprika
3 tk. bio levespor-és ételízesítő
kakukkfű- ízlés szernt
fokhagymapor - ízlés szerint
2-3 ek. olaj
2-3 ek. víz
--
15 dkg Viofast növényi sajt 

Elkészítés:

A vizet elkeverjük az élesztővel, a liszteket kimérjük, megsózzuk, belekeverjük a vizet és élesztőt és a lenmagpelyhet ; összedagasztjuk a tésztát. Olívaolajos kézzel megkenjük, és 30 percig pihentetjük, eközben elkészítjük a feltétet: a brokkolit rózsáira szedjük, a répát és hagymát megpucoljuk, tetszőleges alakúra vágjuk. Egy tepsibe 1-2 ek. olívaolajat és ugyanannyi vizet öntünk, erre szórjuk a zöldségeket, és 10 percen át 160 fokos, majd 10 percen át 200 fokos sütőben megpároljuk-sütjük. A fűszereket a végén szórjuk a zöldségekre. 
A sajtot lereszeljük, és kevés vizet öntünk hozzá, hogy turmixolható állagú legyen. 
A tésztát elővesszük és kinyújtást követően kis köröket szaggatunk belőle. 200 fokon 5 perc alatt megsütjük, majd ráhalmozzuk a zöldségeket, és ráfolyatjuk a sajtszószt. 

TIPP: készülhet úgy is, mint a pizza, ez esetben a tepsibe tett tésztakorongokra halmozzuk a megpárolt zöldségeket, szórjuk meg fűszerekkel, locsoljuk meg sajttal és így süssük össze.

A lenmagpehely kihagyható. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése