2015. február 3., kedd

Köles-zablisztes kréker

Úgy született ez a kréker, hogy köleslisztet és zablisztet szerettem volna felhasználni valamilyen sós ropogtatni való készítésére. A kölesliszt miatt enyhén kesernyés íze van, de ami "keserű a szájnak, gyógyír a májnak", tartja a mondás, szóval így alig bírtuk abbahagyni. :-)  

Hozzávalók:

20 dkg kölesliszt
20 dkg zabpehelyliszt 
20 dkg teljes őrlésű liszt
kb. 1 dl olívaolaj 
kb. 1-2 dl víz
himalaya só - ízlés szerint
lenmag, szezámmag, - ízlés szerint
1 tk. foszfátmentes sütőpor

--
3-4 ek. olívaolaj
kurkuma, 3-4 gerezd fokhagyma

Elkészítés:


A liszteket összekeverjük, hozzáadjuk a sütőport, a magvakat, az olajat, és fokozatosan a vizet. Amikor jól nyújtható tészta lesz, lisztezett tepsin kinyújtjuk, csíkokra vágjuk, majd azokat rombusz alakú kisebb részekre, majd kurkumás, áttört fokhagymás olajjal megkenjük, szezámmaggal megszórjuk. 200 fokon 20 perc alatt megsütjük. 





4 megjegyzés:

  1. Ha a száraz kölest megőrlöm, akkor az kölesliszt? Lehet, hogy buta a kérdés! :)

    VálaszTörlés
  2. Igen, most volt itthon köleslisztem, de egyébként én mindig őrölgetem a kölest, zabot, rizst. :-)

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm! :) Szép napot!

    VálaszTörlés
  4. Szia! A teljeskiörlésüt milyen gm lisztre lehetne lecserélni?

    VálaszTörlés