2015. június 2., kedd

Befőzés tartósítószer-és cukormentesen

Érnek a finom eprek, lassan itt a cseresznye, meggy, indulhat a befőzés! Ehhez adok tippeket. Mi idén a Naturpiac jóvoltából stevia-val és gyümölcscukorral tesszük el a gyümölcsöket. :-) 

Hogyan főzzünk be - tartósítószer nélkül?  

Szedjünk össze különböző űrtartalmú üvegeket és a hozzájuk tartozó csavaros tetőket. Ellenőrizzük, nem rozsdásodik-e a tető belseje, sérületlen-e a menete, nincs-e bármilyen hiba rajta. (Azért javasolt különböző nagyságú üvegeket használni, mert a tartósítószer-mentes lekvárok a felbontás után még hűtőben is könnyen penészednek, így mindig akkora üveget nyithatunk, amennyi 2-3 napon belül majd elfogy.)

 Egy nagy befőző fazékban forraljunk fel 10-15 liter vizet, öntsünk bele fél liter ecetet. (A 10 és a 20 %-os ecet is megfelel a célnak.)

-Amíg az ecetes vizet felforraljuk, forró vízzel mossuk át az üvegeket, így nem fognak elpattanni, amikor óvatosan beleengedjük a forrásban lévő ecetes vízbe Egyszerre két-három üveget főzzünk ki, tegyük a vízbe a tetejüket is. 5 percig hagyjuk a forró vízben. 

Fakanál segítségével egyesével emeljük ki az üvegeket a hozzájuk tartozó csavaros tetővel. Rázzuk ki a felesleges vizet, és még üresen, forró állapotban tekerjük rá  a tetőt. Ezt a műveletet végezzük el az összes üveggel. (Ha nyitva hagynánk az üvegeket, a levegőben lévő csírák ugyanúgy belekerülhetnének az üvegbe, mintha ki sem fertőtlenítettük volna.)


Készítsük el a lekvárt úgy, ahogy szoktuk, felfőzéssel, recepteket később írok a steviaval kapsolatban

 - Amikor a gyümölcspép folyamatos kavargatás mellett! párat már rottyant, az ecetes vízben szintén kifőzött szedőkanalunkkal mérjük az üvegekbe a lekvárt. Mindig csak az az üveg legyen nyitva, amelyikkel dolgozunk. Amikor megtelt lekvárral, tekerjük rá a tetőt, és fordítsuk pár percre fejre. Így egyrészt ellenőrizni tudjuk, hogy nem tekertük-e félre a tetőt, másrészt a tűzforró lekvár még egyszer csírátlanítja a tetőt. Végig fogókesztyű legyen mindkét kezünkön. 

Fordítsuk vissza az üvegeket, tekerjük az üveget újságpapírba, majd az előre elkészített helyre, párnák, paplanok közé téve tegyük ún. száraz dunsztba. Tartsuk ott 4-5 napig, amíg kihűlnek az üvegek. (Az újságpapír hőszigetelő, valamint megóvja az ágyneműt  a lekvárnyomoktól.

EPERLEKVÁR - stevia-val:

Hozzávalók:

1 kg eper
2 tk. stevia
1 citrom leve

Elkészítés:

Az epret egy kevés vízzel tegyünk fel főni, majd amikor a gyümölcs megpuhult, botmixerrel kicsit pürésítsük. A steviát keverjük ki a citromlével, és adjuk a gyümölcshöz. 30-40 perc főzés után töltsük üvegekbe. 

MÁLNALEKVÁR stevia-val:

Hozzávalók:

1 csomag pektin 
3 csésze hideg víz 
1 ek. stevia
1/2 kg málna


Elkészítés:

A pektint keverjük ki a hideg vízzel és egy edényben forraljuk fel. Ekkor adjuk hozzá a málnát, a steviaport, és sűrű keverés között 1-2 percig főzzük. Ezután tegyük üvegekbe. 


MANDULÁS SÁRGABARACK LEKVÁR - gyümölcscukorral 

Tapasztalatom szerint a sárgabarack lekvár kicsit kesernyés lesz stevia-val ízesítve, így 

Hozzávalók:

2 kg sárgabarack
10 dkg mandula


Elkészítés:

A barackot mossuk meg, vágjuk félbe, vegyük ki a magját, a mandulát daráljuk meg, majd az összes hozzávalót tegyük lábasba  és 30-40 percig forraljuk fel. Ezután tegyük üvegekbe. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése